Gönderen Konu: Karın ağrısını hafife almayın  (Okunma sayısı 3060 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Karın ağrısını hafife almayın
« : 07 Haziran 2010, 20:16:26 »

Bir ay önce Alanya’da rahatsızlanarak karın ağrısı ve bulantı şikayetiyle gittiği üç farklı sağlık kuruluşunda üç farklı teşhis konan Süleyman Nezihoğlu’na en son safra kesesinde taş olduğu söylendi.

Safra kesesi operasyonu için, Medical Park Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’ne başvurdu.

Yapılan tetkik ve incelemeler sonucunda ince bağırsağa giden damarda tıkanıklık tespit edilen Süleyman Nezihoğlu (78), bir ay önce acil ameliyata alındı.

Ameliyatla üç buçuk metre ince bağırsağı alınan ve altmış santim ince bağırsakla yaşamına devam eden Nezihoğlu’nun ameliyat sonrası durumu, hekimi tarafından “mucize” olarak ifade edildi.

Mucize hasta” taburcu oldu

23 yıl önce şeker hastalığı tanısı konan Süleyman Nezihoğlu’nun doktoru, Medical Park Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Op.Dr. Muzaffer Atlı yaptığı açıklamada, “ Karın ağrısı ve bulantı şikayetiyle hastanemize başvuran Süleyman Nezihoğlu’nun kronik hastalıklarını da göz önüne alarak, yaptığımız incelemeler sonucunda Mezenter Arter Embolisi (ince bağırsağa giden damarın tıkanıklığı) teşhisi koyduk.

Hastamızı acil ameliyata aldık ve operasyon başarılı geçti. Ameliyatta hastanın üç buçuk metre ince bağırsağını almak zorunda kaldık. Hastamız şu an 60 santimetre ince bağırsağıyla yaşamına devam etmektedir. Hastanın yaşını, mevcut olan şeker ve kalp kapak hastalığını göz önüne aldığımızda, böyle vakaların operasyon sonrası hayatta kalma oranı çok düşüktür. Hastanın kronik hastalıklarına rağmen gerçekleştirdiğimiz bu ameliyattan elde ettiğimiz sonuç için “mucize hasta” demek yanlış olmaz.Yapılan istatistiklere göre, şeker hastalığı, kalp kapak hastalığı ve kalp ritim bozukluğu olan kişilerin ileri yaşlarda ‘Mezenter Arter Embolisi’ hastalığına yakalanma riskleri yüksektir. Hastalarımızın karın ağrısı ve bulantı şikayetlerini hafife almamaları en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir” dedi.

haber7
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Karın ağrısını hafife almayın
« Yanıtla #1 : 01 Ocak 2015, 09:17:44 »
Karnınız ağrıdığında hemen ağrı kesici almayın!

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Öztürk, karın ağrısının önemli bir bulgu olabileceğini belirterek, “Karnınız ağrıdığında hemen ağrı kesici almayın” dedi.


Ağrı toplumda en çok görülen şikayetlerden biri olduğunu, karın ağrılarının da hemen herkesin yaşamı boyunca en az bir kez karşılaştığı bir durum olduğunu dile getiren Op. Dr. Mehmet Öztürk, “Karın ağrısının birçok nedeni var.Özellikle ani başlayan karın ağrılarında mutlaka hekime danışılması ve danışılmadan ağrı kesici ilaç alınmaması gerekir. Karın ağrısı, kaburga kemiklerinizin altı ile pelvis (leğen) bölgesinde oluşur. Karın olarak nitelenen bu bölge, mide, karaciğer, pankreas, ince ve kalın bağırsak ve üreme organları dahil, birçok organı içerir. Karın ağrısı, hafif bir sorundan acele ameliyat gerektiren durumlara kadar değişiklik gösterebilir.Karın ağrıları iki çeşittir (Akut (ani başlangıçlı) ve Kronik (uzun süren tekrarlayan)).Günlük hayatta bizim için hayati tehlike oluşturabilecek olan Akut (ani başlangıçlı) Karın Ağrılarıdır.Zamanında tanı konması ve tıbbi müdahale yapılması gerekmektedir. Zira ölümle sonuçlanabilir. Akut karın: Daha önceleri bilinmeyen ve bir haftadan daha yeni olan akut karın ağrısının karekterize ettiği bir sendromdur” dedi.
Op.Dr.Mehmet Öztürk, “Akut Karın Ağrısı Belirtileri ve Doktora Başvuru nedenleri; Ağrı çok değişik şekillerde oluşabilir. Karın ağrısı aşağıda belirtilen şekillerde hissedilebilir; Keskin, hafif, bıçak batması gibi, kramp şeklinde, kıvrılma, sıkınti verici (ya da diğer birçok tanımda),Kısa süreli dalgalar halinde gelip giden ya da sürekli olabilecek Kusmalar.Kusmada ve Dışkıda kan görülmesi,Kıpırdamadan durmak istemenizi gerektirecek ya da ‘en iyi pozisyonu’ bulmak için ortalıkta dolaşmanıza neden olacak kadar rahatsız edici bulunabilir,Kullandığınız ağrı kesicilere yanıt vermeyen ağrılar şeklinde olabilir,Ağrı ile nefes almanın zorlaşması, kesilmesi, baygınlık hissi,Karın ağrısının göğüse, boyuna ve sol omuza yayılması.''diye konuştu.


         Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Mehmet Öztürk, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Karın ağrısı (Özellikle Akut Karın Ağrıları) şöyle oluşur; Karın ağrısının birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerin içerdiği hususlar ve aşağıda açıklanan hastalıklar tehlikeli ve önemlidir. Gastroenterit (mide-bağırsak) gibi organların enfeksiyonu, gıda zehirlenmesi ve pelvis enfeksiyonları, Akut Apandisit,Safra kesesi taşları ve buna bağlı oluşan iltihapları, karaciğer sorunları,Peptik (mide ve Oniki barsak) ülserleri ve delinmeleri ya da hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi rahatsızlıklar, Meckel Divertikülü iltihap ve delinmeleri,Bağırsak (ince ve kalın) tıkanmaları,Boğulmuş Fıtıklar (Göbek, kasık, Nüks fıtıklar),Primer peritonitler (Karın zarı iltihapları),Kabızlık, gaz ya da ishal gibi bağırsak sorunları,Crohn hastalığı (ince ve kalın bağırsak iltihapları) ve rahatsız edici bağırsak sendromu (IBS) gibi tıbbi durumlar,Adet görme (aybaşı) ağrıları ya da hamilelikle ilgili sorunlar,PİD (pelvik organların iltihabı),Tubo-overian (yumurtalık ve tüplerin) apseleri, delinmeri, torsiyon ve kanamaları, dış gebelik,Böbrek ve idrar yolu taşlarıdır. Karın bölgesi dışında karın ağrısı yapan organ hastalıkları:Akciğer hastalıkları (Pnömoni, Pnömotoraks, Ampiyem, Pulmoner Emboli), Koroner Kalp Hastalıkları,Yemek borusu hastalıkları (iltihapları, Tümörleri, Reflu Hastalığı) ve Dış genital organ hastalıklarıdır.”
   


Op.Dr.Mehmet Öztürk, Akut Karın Ağrılarında tanı yöntemlerini ise şöyle açıkladı; “Karında bu kadar çok organ ve yapının bulunması nedeniyle, ağrının kaynağını bulmak bazen zor olur. Ağrının nedeni belirginleşmeden önce, bazı koşulların gelişmesi zaman alır. Ameliyata girmenize ya da hastaneye yatmanıza gerek olmadığı konusunda doktor karar verecektir. Tedavi uygulamadan, saatler ya da günler içinde ağrı kendiliğinden hafifleyebilir. Gerekmesi durumunda, uygulanabilecek olan inceleme ve testler aşağıda açıklanmaktadır;Kan testleri (olası hastalık ile ilgili),İdrar tetkiki,Gerekli görülen diğer tetkikler (Olası hastalık ile ilgili), Radyoloji: ADBG (Ayakta Direkt Batın Grafisi), DÜS, USG, BT, EKG gibi…Testlerin uygulanmış olması durumunda, bunların sonuçlarını doktor size açıklayacaktır. Bazı test sonuçlarının alınması birkaç gün sürebilir ve doktorunuzun bu sonuçları izlemesi gerekir. Doktorunuzdan bir randevu alın. Sorununuzun nedeninin saptanmasında yardımcı olması için bir uzman doktora havale edilebilirsiniz. Tedaviniz, ağrınızın nedenine bağlı olarak yapılacaktır. Akut karın ağrılarında erken tanıyı önlemesi, bulguları ortadan kaldırması ve hastalığın tanısının kesinleşmesini engellediği için doktorunuza başvurmadan ağrı kesiciler kullanılmamalıdır.”
   


Dr. Mehmet Öztürk, karın ağrılarında tedavinin Tıbbi tedavi ve Cerrahi Tedavi olarak ikiye ayrıldığını belirterek, “Ağrıların çoğu ameliyata gerek kalmadan geçer ve genellikle kişiler yalnızca belirtilerden kurtulmak isterler. Bazen karın ağrısı kendiliğinden durur ve nedeni hiçbir zaman anlaşılamaz ya da bu neden zamanla daha açıkça belirlenir.Bir Cerrahın Tanı ve Tedaviye Yönelik Araştırması:Cerrahi beceri ve yeterliliğin üst düzeyde devrede olması gerektiği bir durumdur,Tecrübe son derece önemlidir,Tanı araçları kademeli ve sistematik olarak kullanılmalıdır,Cerrah ameliyata veya tıbbi tedaviye karar vermek zorundadır ve Tıbbi tedaviye yanıt vermeyen hastada tanı çalışmaları sürdürülmelidir.” Şeklinde konuştu.
 yeniakit.com.tr
[/size]