Gönderen Konu: Kuran-ı Kerim'de Çocuk Eğitimi  (Okunma sayısı 4693 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zaman_1453

  • Ziyaretçi
Kuran-ı Kerim'de Çocuk Eğitimi
« : 17 Ocak 2012, 18:56:49 »

Kuran-ı Kerim'de Çocuk Eğitimi
Hz Lokman kendisine hikmet verilen ve kuranda ismi geçen bir zattır.
Lokman suresine bu ismin verilmesinin sebebi bu surede Hz lokmanın oğluna verdiği öğütler yer alır. Aşağıda maddeler halinde bu öğütler analiz edilmiştir
1) “Lokman suresi 13. ayette Hz lokmanın “Yavrucuğum” diyerek söze başlaması eğitimde şefkatin ve üslubun bir numaralı önemsenmesi gereken bir mevzu olduğunu gösteriyor. Yakınlık ve samimiyet önemlidir. Karşı tarafın güvenini, karşılıksız sevgi ile kazanırsınız. Her şeyden önemlisi çocuğunuza nasıl seslendiğiniz çok önemlidir. Tabiî ki sadece çocuğunuz için geçerli değil eğitmen iseniz eğittiğiniz kişilere hitap ederken, karşınızdaki kişide ki ilk izlenimin iyi sonuç vermesi, doğru seçilmiş bir seslenişe bağlıdır.
 2)“Allah'a ortak koşma, hiç şüphesiz ki şirk [Allah'a ortak koşmak],  kesinlikle büyük bir zulümdür.”   Çocuğunuza hayatındaki bir numaralı değerin Allah olduğunu öğretmelisiniz. Allah yerine koyacağı hiçbir değer olmamalıdır.  Hayatı böylelikle ancak anlamlı ve amaçlı olacaktır. Aksi takdirde kişinin Allah’ı değer olarak kabul etmemesinin Allah’a hiçbir zararı olmaz. Nitekim 12. ayette “Kim şükrederse kendi lehine şükretmiş olur. Kim de nankörlük ederse iyi bilsin ki Allah kendi kendine yeterli olandır” buyuruluyor Hayatı amaçsız ve anlamsız yaşamanın bedelini en fazla kişi öder. Her şeyden önemlisi Yüreğinde inanmanın verdiği huzurdan mahrum kalır. İmanın ne kadar büyük bir güç olduğunu yaşamayan bir insan en büyük zulmü kendine yapmış olur.
 3) Ey oğulcuğum! Şüphesiz o [şirk, işlenen kötülük] bir hardal tanesi ağırlığında olup da bir kayanın içinde yahut göklerde ya da yerin içinde olsa, Allah onu getirecektir. Şüphesiz Allah en latif, hakkıyla haberdar olandır.
      Allah’ı inanmanın elbette bir bedeli olmalı. Ben matematikçiyim diyen, matematik sorularını çözebilmeli ben iman ettim diyen bunu hayatında göstermeli çünkü her iddianın bir ıspatı vardır. Ankebut 2. ayette” İnsanlar sırf 'inandık' demekle; hiçbir sınavdan geçirilmeksizin bırakılıvereceklerini mi sanıyorlar?” buyruluyor. İmanlı yaşamak Allah’ın her an görüyor olduğuna iman etmektir. Hayatın her anına müdahil, Hallak [Her an yeni bir yaratışta olan] bir Allah’a iman eden, büyük bir otokontrol mekanizmasına sahiptir. Bu mekanizma aynı zamanda kişinin günahlarla savaşmada ki bağışıklık sistemini güçlendiren bir mekanizmadır. Eğer çocuğunuz kendi vicdanı ile kendi kendini kontrol etmezse, siz onu sadece kapıdan çıkıncaya kadar kontrol edebilirsiniz. Öyleyse çocuğunuza fatır suresi 38 ayetinde  “Şüphesiz ki Allah göklerin ve yerin gaybını bilendir. Şüphesiz ki O göğüslerin özünü bilendir.”  Ayetini yüreğinde ve vicdanında anlayarak, her şeyin hesabını vereceği bir Allah’a iman etmenizi sağlayın. O zaman yavrunuzu ALAH’A sadece sözle emanet etmiş olmazsınız.
 4)”Yavrucuğum! Salâtı ikâme et, iyiliği emret, kötülükten sakındır. Sana isabet edene de sabret.” Burada aşamalılık çok önemli, tek Allah’a inan, varlığını her an her yerde ve yüreğinde hisset, ve bu inancını somutlaştırarak kulluk ve ibadet ile destekle. (Salat çok anlamlı bir kelime olmakla beraber tüm bu anlamların kök anlamı destektir). Allah’a şükret. Kulluğun ve iman nimetinin şükrü, iman nimetini başka yüreklere taşımaktır.
       Görüldüğü gibi Lokmana hikmet verilmişti bu nimetin şükrünü oğluna hikmeti öğreterek eda etmişti. Şimdi lokman aynı şeyi oğlundan beklemektedir.
 5) Başına gelenlere göğüs ger şüphesiz bunlar kararlılık ve direnç isteyen şeylerdir.     Bundan önce Lokman oğlundan tebliğ görevini ifa etmesini istemişti. Hz lokman hikmetiyle biliyordu ki tebliğ görevini üstlenmek aynı zamanda başına gelebilecek olanları da kabullenmektir. Bununla birlikte hayat dalgalı denizdir. Fırtınaları dinmez. Buna rağmen güçlü ol ve asla pes etme diyordu oğluna..Hz lokman oğluna sabır öğüdü ile umut aşılıyordu aslında. Günümüzde umutlarını ve hayallerini daha ilk fırtınalarda kaybeden, sabrın çile ve emek olduğunu, insan için çalışmasının karşılığının elbet olduğunu bilmeyen gençliğe bu hakikatleri öğretmek, gençliği yerden kaldırmaktır.
 6) Kasıntılık yapıp insanlara karşı böbürlenme ve yeryüzünde çalım satarak dolaşma. Unutma ki Allah kendini beğenmiş kibirliyi sevmez.
       Çocuğumuza kendisine verilen nimetlerin asıl kaynağının Allah olduğunu unutturmamalısınız. Aksi takdirde acizliğini unutup kendi kendine yettiğini zannedecektir. Muhakkak ki insan kendi kendine yettiğini zannettiğinde azar (Alak 6-7) buyuruluyor ayette.
 7)  Hayat yürüyüşünde dengeli ol ve sesini yükseltme. Unutma ki seslerin en çirkini eşeğin sesidir.
       Sesini yükseltme kalitesini yükselt Öğüdünü veriyor Hz lokman. Sözün gücüne inan. Sözün kerameti sesin yüksekliğinde olsaydı eşeğin sesi sözlerin en etkilisi olurdu.
Herşey O'nun izniyle ...
O'nun ilmi dışında bir yaprak bile düşmez.(En'âm; 59)

« Son Düzenleme: 17 Ocak 2012, 19:02:30 Gönderen: zaman_1453 »

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: KURANDA ÇOCUK EĞİTİMİ
« Yanıtla #1 : 17 Ocak 2012, 19:00:10 »
Kanun No: 3
* Konu başlıkları mutlaka küçük harfle yazılmalıdır.Aynı durum içerik için de geçerlidir.Yazılar büyütülerek forumun genel görüntüsü bozulmamalıdır. Bu tür durumlarda yönetim, mesajlarınıza haber vermeden müdahele edebilir. Mesajların tamamında yazı karakterini kalınlaştırmak (b karakteri haline getirmek) genel görünüm için uygun değildir. B karakteri (yani kalın yazı şekli) mesaj içerisindeki önemli cümle veya kelimelerin vurgusu için kullanılmalıdır.