DİNİ KATEGORİLER > İSLAM-GENEL

Rişte-i Cevâhir ( Hz. ALİ R.A'dan Hikmetler )

<< < (8/8)

Togika:
Allah'a tevekkül et o sana yeter!!
Âyet-i Celile:
''Kim Allahü Teâlâ'ya tevekkül ederse Allahü teâlâ ona kâfidir.'' (S. Talâk 3 )
Rızık hususunda ve herşeyde tam tevekkülle haramdan korkup, şüpheli olmayan helâli seçmek vaciptir.
Tevekkül: İşin her hususta tamamını mâlikine bırakmak ve onun vekâletine hakkıyla itimat etmektir. Bu husus, avâma güç gelir. Zira onlar sebeplere bağlıdır. Bu hal ise sebebin sahibini ( Mevlâ'yı) bilmeye perdedir. Onların sebeplere itimatları, Allahü Teâlâ'ya itimat etmekten ziyâdedir. Sebepsiz bir iş hasıl olmaz sanırlar da tevekkül yoluna gidemezler.
Cenâb-ı Hakk'ın '' Muhakkak her iş Allah'ındır'' ( Âli imrân / 154 ) fermanı ile Habib'ine '' Senin elinde onları cezalandırmak veya affetmek hususunda) bir şey yok.'' ( Âli imrân / 158 ) buyurması kâfi değil mi ?
Bu itibarla has kullar: '' Mülk Mevlâ'nındır. Kimi kime vekil edelim'' diyerek cümle hallerini Hakk'a havâle ve teslim etmişler; fakirlik, zenginlik, ibtilâ... başlarına gelen her şeyi Hak'tan bilip razı olmuşlar. '' Can O'nun, cihan O'nun, hüküm O'nun, fermân O'nun...'' demişler...

Togika:
Hayra yor, hayra er!
'' Hayr söyle işine, hayr gelsin başına'' darb-ı meseldir.
Resûlüllah S.A.V. hadsi-i şeriflerinde
'' Muhakak Allahû Teâlâ hayr söyleyeni sever, şer söyleyeni sevmez.'';
''Ümmetimden yetmişbin kişi cennete hesapsız girecektir. Onlar hırsızlık etmez, Rab'lerine tevekkül eder, arzularına göre bir şey istemez, hakkı olmayan işi talep etmezler; dostu düşmanı kendilerinden hoşnut ederler. Bu hal doğruya delâlet eder, hayra sebeptir.'' buyurmuştur.
Buradaki yetbişbin adedi, tahdid değil, çokluğu ifade içindir.
Hâsılı, dost ve düşmanın hatırını tamir etmek, kişiyi elbette hayra ulaştırır.

Togika:
Günahı terkederek köşeye çekil!
Uzlet et, günah işlemekten kurtul! İnsanlar arasında bulunan kimsenin günahtan kurtulması zordur. Gemiyi limana çek, fırtınadan koru. Bu zamanda insanlar başkalarının ayıbı ile uğraşır, gıybet eder ve sevaptan kalırlar... Fiilen terk kaabil değilse hükmen terk et!... Bilhassa sâlikler için nefs-i emmâre sahipleriyle görüşmek mânevi maraz ve bir nevi zehirdir...
Efendimiz S.A.V.'in:
-'' Sizi mevtâlar meclisinden men ederim'' emri vukû bulunca,
- Yâ ResulAllah! Mevtâlar kimlerdir?'' sualine:
- '' Dünya ehli ve bahil zenginlerdir'' buyurdular.

bayernonline:
Kâmil mümin, Hakk'ın azametini idrak eder de Allah'a yemin etmekten korkar. İmanı zayıf olan da Allah'ın yüce ismini maksada ulaşmak için âlet edip çok yemin eder.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git
Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek