Gönderen Konu: 'Saç'ı çözmek!  (Okunma sayısı 23810 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
'Saç'ı çözmek!
« : 14 Mart 2010, 23:43:06 »


4 Mart 2010 tarihinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Oditoryumunda Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Belce’nin düzenlediği bir sempozyum gerçekleştirildi. Konu “Saçı Çözmek” idi ve saç birçok yönü ile ele alınmıştı. Edebiyatımızda, kültürümüzde, sanat tarihinde, dermatolojide, adli tıpta ve zehirlenmelerde saç, konunun uzmanları tarafından anlatıldı. Bende konuşmacılardan biri olarak “Osmanlı Tıbbında Saç Bakımı” konusunu ele aldım. Konunun bir özetini sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Osmanlı Hekimleri tıp kitaplarında 'saç’a da yer vermişlerdi. Fakat sadece saçta görülen hastalıklar değil saçın bakımı konusu da bu kitaplarda yer almaktadır. Çünkü eski tıp kitaplarında “sağlıklı yaşamak” tedavi olmaktan önce gelir ve kitapların yüzde altmış kadar büyük bir bölümü “nasıl sağlıklı yaşanır” konusuna ayrılmıştır. Burada saç bakımı, saçın gürleşmesi, dökülmemesi, ağarmaması için neler yapılmalı konusu özellikle üzerinde durulan konulardandır.

Saçın bakımı konusuna girmeden önce hekimlerimizin bu konuya girişindeki felsefe ve yaklaşımına dikkatinizi çekmek isterim. Bugünkü dille şöyle yazarlar; "Bil ki baş, aklın sarayıdır".  "Allah başı aklın sarayı yaptı ve beyni akla taht ve mesken eyledi. İnsanın hayvanlardan üstünlüğü akılladır ve akıl baştadır, O sebeple beyni baş içinde 7 perde içine koydu, korudu.

Saç bu kıymetli beyni koruyan başın en dıştaki perdelerindendir. Başa gelen herhangi bir afetten koruyucu olarak önce saç gelir. Sonra saçın üzerinde bittiği saç derisi gelir, sonra derinin altındaki başın kasları, onun altında da kafatası vardır ve beyni bunlar sırası ile korur, kurtarır. Saç, böylesine değerli bir organın yani beynin en dıştaki koruyucusudur."

Saç Temizliği

Tıp kitaplarında saç bakımı için ilk söylenenler tahmin edeceğiniz gibi “saç temizliğidir”. Hekimler yıkanmaya ve hamama çok önem verirler ve saç temizliği için en çok kil ve sabun tavsiye ederlerdi. Osmanlı Devletinde sabun çok önemli bir tüketim maddesi idi. Bu sebepten sabunun alım satım ve fiyatlandırması çok dikkatle izlenirdi.

Sabun üretimine çok önem verilmiştir ve üretim merkezleri olarak Batı Anadolu, adalar ve Trabluşşam bölgesi önde gelmekteydi. Sabunhanelerde zeytinyağından imal edilen sabunlar tercih ediliyor halk kaliteli sabunları hemen tanıyordu.  Osmanlı Sarayında ise bu sabunlar sarayın zarafeti ve estetiğine göre yeniden imal ediliyordu. Sarayda imal edilen sabun formüllerinden birkaç tanesi bile bize bu ihtisaslaşmanın ve ustalaşmanın derecesini gösteriyor.

Genelde saraylarda sabun pişirilmezdi çünkü bu işlem uzun süren ve etrafa kötü koku yayan bir işti. Sarayda hazırlananlar satın alınan sabunların özel bir muamele ile “saraylaştırılması” idi. Bunun için sabunlar gülsuyunda eritilir içine misk, amber, karanfil, mahlep, kakule sandal, öd ağacı gibi seçilen kokulu maddelerle muamele edilir, içine reçineli maddeler konularak kalitesi yükseltilirdi.

Bu şekilde geliştirilmiş sabunlar kalıplara dökülür, üzerlerine herkese has motifler basılır ve uygun boylarda kesilirdi.

Kil ise bildiğimiz,  doğada tabii olarak bulunan alüminyum silikatlı topraklardı, içinde bulunan maddelerin oranına göre beyaz kil, kırmızı kil, kahverengi kil olabilir veya kafa kili, Kıbrıs kili, Sinop kili diye isimlendirilirdi. Bu killer hamamda kildanlık denilen gümüş taslarda su ile karıştırılır, çöken kilin üzerindeki su temizleyici ve yumuşatıcı olarak kullanılırdı.

Saçı Yumuşatıcı Bitkiler

Tarihin çok eski dönemlerinden beri kadın uzun saçı ile tanınır. Osmanlı döneminde de kadınların saçları uzundur ve örülerek çeşitli şekiller verilir. Bu sebeple güzellik sembolü topuklara kadar uzun, gür siyah saçlardır.

Güzelliğine önem veren, hele sarayda birbirileriyle sessiz rekabet içinde olan güzel ve zarif hanımlar uzun ve parlak saçlara sahiptiler. Bu saçların yıkandıktan sonra kolay taranması ve yumuşak olması için birçok bitki kullanılıyordu. Bu doğal yumuşatıcılardan en çok kullanılan hatmi ve ebegömeci bitkileridir.

Bu iki bitki de kolay bulunan, her yerde tabii olarak yetişen müsilajlı bitkilerdi. Bu bitkiler suda haşlandıklarında suyu kaygan, müsilajlı bir hale getirilerdi. Ebegömeci (Malva sylvestris L.)  ve Hatmi’nin (Althaea officinalis L.) yaprakları ve çiçekleri hepsi kullanılır ve bulunmadığı zamanlar için kurutularak saklanırdı. Bu yapraklar istendiğinde kaynatılıp süzülür ve saçlar bu su ile durulanırdı. Bu durulama suları Saraya girince gene çok özelleşirdi.

O formüllerden biri “Başı Yumağa” ismi ile kaydedilmiştir. Bu formülde hatmi ve ebegömeci yanında nilüfer, menekşe, gül gibi güzel kokulu çiçekler, haşhaş kabuğu gibi yumuşatıcı, papatya gibi onarıcı bitkiler de yer alıyordu. Bu bitkiler haşlanıp süzülüyor ve saç yıkandıktan sonra bu sularla çalkalanıyordu.

Saçı Gürleştirmek

Osmanlı hekimleri kellikte, saç dökülmesinde yapılması gerekenler hakkında bilgi verirler, Saç çıkaran, saçı gürleştiren, parlaklaştıran formüller tıp kitaplarında çokça yer alır. Bu sorun sadece kadınların değil erkeklerin de sorunlarıdır ve çaresi vardır. Bu formüllerin içinde en çok tekrar edilenleri defne yağı, çörek otu yağı ve bunların yer aldığı ladin ve akasya zamklı reçetelerdir. 

Bazı reçetelerde ada soğanı gibi tahriş edici bitki özel bir muamele ile saç çıkması istenen yere sürülür, bazen de yumurta yağı çıkarılarak defne yağı ile merhem yapılırdı. Civanperçemi, yanmış arı, ladin reçinesinin balla karıştırılarak yapıldığı bir başka formül de saçları çıkarır ve uzatırdı.

Burada bir başka önemli formülden de bahsetmeliyim. Fatih devri uleması ve Fâtih’in hocası ve hekimi olan Ak Şemşeddin’in “Mâ-i kibrit-i şerif” isimli bir ilaç risalesi var. Burada kendisi özel olarak bir kükürtlü ilaç hazırlar, bu ilaç birçok hastalıklara şifadır.

Kellikte saç dökülmesinde de bu ilacı tavsiye eder. Kel olan kimse başını hamamda iyice tıraş etmeli ve sabunla kel olan kısımları iyice ovmalıdır. Hemen sonra “Mâ-i kibrit-i şerif” i gülsuyu ile sulandırıp kel olan kısma sürmelidir. Bir kaç defa bu uygulama yapılırsa kelliğin düzeleceği bildirilmektedir.

Saç Ağarmasına Mani olmak

Osmanlı hekimleri için önemli bir sorun da saç ve sakalın erken ağarmasıdır. Bu hiç istenmeyen bir durumdur. Bu durumu düzeltecek formüller vermeden önce nedenini anlatırlar. Saçın zamanından önce ağarması veya dökülmesinin sebebi vücutta dengesini bozulan “balgamî hılt” tır. Bu hılt (unsur, humor) beyinden kana dökülen bir sıvıdır ve soğuk, nemli bir niteliktedir.

Bu sıvının vücutta fazla salgılanması sebebiyle saç dökülmeleri ve saçların erken ağarması meydana gelir. Bu durumda ilk yapılacak şey yaş meyveler ve yaş karakterde yiyeceklerin mümkün olduğu kadar az yenilmesidir. Buna dikkat etmelidir.  Bunun yanı sıra vücutta fazlalaşan nemli ve soğuk özelliği dengeye getirecek sıcak ve kuru nitelikteki macunlar yenmelidir.

Bu macunlar, hekimlerin tecrübelerine göre sıcak nitelikteki karabiber, zencefil, helile gibi bitkisel ilaçların balla yapılmış macunlarıdır ve her gece birer kaşık yenmelidir. Bir taraftan bunlara devam ederken saça sakala; Defne yağı, çörek otu yağı, mersin yağı sürülür ve masaj yapılır. Kolay bir formül de Servi ağacı kozalaklarının suda haşlanmasıdır. Elde edilen bu su ile saçlar yıkanırsa dökülmeyi önler, siyahlaştırır.

Saçların Boyanması

Osmanlı hekimleri tıp kitaplarında saçların ağarmasına mani olmak için gerekenleri yazsalar da gene saçların ağarmasından kaçınılamaz ve boyanması gerekebilir. Bu sebepten saç ve sakalların boyanması için formüller verirler. Bunların esas maddesi kına (Lawsonia inermis) ve ceviz kabuğu (Juglans regia ) dur. Kına bitkisinin yapraklarının toz hale getirilmesi ile elde edilen kırmızı boya saçlar için en faydalı boyadır.

Ticarette bugün “yaprak kına” bulunmuyor ve toz olarak satılanların ne kadarının kına yaprağı olduğunu bilmiyoruz. İçinde reçineli bileşikler, tanen ve naftakinon türevi boyar maddeler (başlıcası lavson) olan bu kıymetli yapraklar haricen bazı deri hastalıklarında derinin mukavemetini arttırıcı, derideki mantarların üremesini önleyici bir etkiye sahip olduğu bilimsel olarak da gösterilmiştir.

Kırmızı boya istemeyenler bu boyaya ceviz kabuğu veya rastık katarak rengi koyulaştırırlardı. Saçı siyaha boyamak için “ceviz kabuğu” hekimlerin tavsiye ettiği bir ilaçtır. Ceviz yaprağı veya taze meyvesinin dış kabukları (ceviz kapçığı), boyar madde ihtiva eder. Bu kısım toplanır, kurutulur, toz haline getirilir, saç boya formüllerinde belli bir oranda kına ile karıştırılır. Bu boyayı kalıcı yapan mazı da bu formüllere belli oranda eklenirdi.

Osmanlı hekimlerinin saç için tavsiye ettikleri pek çok ilaç var. Saçın temizliği, bakımı, gürleştirilmesi, dökülmenin önlenmesi, dökülen saçların yeniden çıkması için yapılması gerekenleri kitaplarında yazmışlar. Güzel olan her şeyin doğal, tabii maddelerle yapılmasıdır. Bugün öylesine şartlanmışız ki kullandığımız ve zararlarını çok iyi bildiğimiz o kimyasallardan başka çaremiz yok zannediyoruz.

Doğada her şey için hazır ve bizi bekleyen o sessiz yardımcılarımız var. Binlerce yıldır onların dilinden anlayan insanlar olmuş, faydalarını öğrenmişler, kullanmışlar ve bu bilgileri bir sonraki nesillere ulaştırmışlar. Bizim yapacağımız şey ise çok basit. Önce bu bilgilerin var olduğunu bileceğiz ve sonra elimizin tersi ile ittiğimiz bu bilgilere, o doğanın tılsımına tekrar el uzatacağız.

Prof. Dr. Ayten Altıntaş
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Saç dökülmesi için evde uygulayabileceğiniz yöntemler
« Yanıtla #1 : 14 Haziran 2010, 03:44:31 »
Hem kadınları hem de erkekleri etkileyen ve yaygın bir üzüntü kaynağı olan saç dökülmesi için evde bulunan malzemelerden ilaçlar hazırlayabilirsiniz. Ehow.com isimli internet sitesinde yer alan habere göre, işte saç dökülmesini yavaşlatan ve hatta yeni saç çıkışını artıran doğal tedavi yöntemleri:

Elma sirkesi: Elma sirkesinin evlerde sayısız kullanım alanı vardır. Fakat bu sirkenin içerdiği benzersiz asidik özellikler yeni saç gelişimini harekete geçiriyor. Elma sirkesinin en iyi kullanım yolu durulamadır. Şampuan ve saç kreminden sonra suyu kapatın, saçlarınızı elma sirkesiyle ıslatın ve yaklaşık 15 dakika bu şekilde bekleyin. Daha sonra musluğu açıp, iyice durulayın. Bu yöntemi her gün uygulayabilirsiniz.

Doğal yağlar: Yeni saç gelişimi için iyi bir yol olan doğal yağlar ayrıca saçlarınızı da güçlendiriyor. Zeytinyağı, avokado ve badem yağının içinde doğal yağları saçınızı şampuanladıktan sonra saç derinize bir miktar sürmelisiniz. 10-15 dakika saç derinize nüfuz etmesini bekledikten sonra durulamanız gerekiyor. Bu yöntem ise ayda bir ya da iki kez uygulanabilir.

Yumurta: Yumurta sıklıkla doğal nemlendirici olarak kullanılıyor. Fakat ayrıca saçların gelişimini de destekliyor. Yumurtanın sarısı da doğal bir protein kaynağıdır. Yeni saç çıkmasında etkili olmasının yanında kırılan ve yıpranan saçların tamir edilmesine de yardım ediyor. Basitçe bir yumurtayı kırın ve karıştırdıktan sonra saçınızın her yerine sürün. Bu şekilde 1 saat bekledikten sonra, güzelce yıkayın. Bunu ise haftada bir kez uygulayabilirsiniz.

zaman

Çevrimdışı uhud

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 16
  • sen sus amellerin konuşsun
Ynt: 'Saç'ı çözmek!
« Yanıtla #2 : 14 Haziran 2010, 10:12:36 »
çok güzel ve faydalı bilgiler için teşekkürler emeğinize sağlık
SubhânAllahi ve bihamdihi, Subhânallâhi'l-azîm

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Yıpranmış saçlarınızı nasıl onarabilirsiniz?
« Yanıtla #3 : 30 Haziran 2010, 03:22:17 »
Saçlarınız yıprandığında cansızlaşır, kırılır ve kontrolden çıkar. Saçların yıpranmasına yol açan nedenlerin başında boya ve kalıcı kimyasallar, yetersiz beslenme veya saç kurutma makinelerinin yüksek ısısı geliyor.

Peki, saçınızı kestirmeden yıpranmış saçınızı tamir edebileceğinizi biliyor musunuz?

Ehow.com isimli internet sitesinde yer alan habere göre, bu adımları izlerseniz, saçınızın yeniden parlamasını, güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

1. Saçlarınızı onarmaya yardım etmek için bir ay boyunca haftada bir kez yumurta-zeytinyağı karışımını kullanabilirsiniz. Bir seferlik uygulama hazırlamak için, bir yumurta sarısı ile 2 çorba kaşığı zeytinyağını bir kâsenin içinde çırpın. Saçınızın özellikle dip kısımlarına uygulayın. Birkaç dakika bekledikten sonra durulayın ve şampuanla yıkayın.

2. Saçlarınız için eczanelerde satılan ya da evde hazırlayabileceğiniz E vitamini tedavisi uygulayın. Evde hazırlamak için en sevdiğiniz şampuanınızın içine 5-6 tane E vitamini kapsülü kırın. E vitamini saçlarınızın sağlıklı, parlak ve yumuşak görünmesini sağlayacak.

3. Saçınızı düzenli olarak ayda bir kez kestirin. Böylece yıpranmış saçlarınızdan kurtulacak ve saçlarınızın daha hızlı uzamasına yardım edeceksiniz.

4. Saç kurutma makinesi kullandığınızda düşük ısı ya da soğuk ayarını kullanın. Saçlarınızı düzleştireceğiniz zaman da en düşük ısı ayarını seçin.

5. Saçlarınızı daha az sıklıkta şampuanlayın ve krem sürün. Haftada 2 veya 3 kez saçlarınızı yıkarsanız ve kremlerseniz saçlarınızın aşırı kurumasını ve yıpranmasını engellersiniz.

6. Havuza ve denize girdikten sonra mümkün olduğunca çabuk saçınızı durulayın ve şampuanlayın. Deniz ve havuz suyu saçlarınızın daha fazla yıpranmasına yol açar.

7. Sabırlı olun. Yıpranmış saçlarınızın yerine yeni saçların çıkması aylar sürebilir.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Saç Dökülmesi
« Yanıtla #4 : 01 Kasım 2010, 01:41:04 »

Saç dökülmesinin faktörleri, büyüme ve dökülme evreleri.

Saç dökülmesi yaşayan insanlar en iyi ihtimalle; uygunsuz, alakasız "mucize tedavi"lere ya da onların ihtiyaçlarına karşılık vermeyecek olan tedavi yöntemlerine paralarını harcarlar. En kötü ihtimalle ise de; bazı insanlar kendi sağlıklarını riske edecek şekilde kendi kafalarına göre güçlü ilaçlar kullanırlar. Saç dökülmesine maruz kalanların internet üzerinden ucuz ilaçlar satın alarak para tasarrufu yapmaları beni kesinlikle ilgilendirmez; fakat yine de bu insanların ilaç almadan önce doktorlarıyla alacakları ilacın kendi özel ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamayacağını mutlaka konuşmaları gerektiğini düşünüyorum.

Zamanından önce meydana gelen saç dökülmesinin ortak nedenlerini sıralamadan önce azıcık saç dökülmesinin gayet normal olduğunu kabul etmeliyiz. Saç, kafatası derisindeki küçük organların foliküllerinden uzar. Bir saç teli uzarken aşağıdaki tekrarlanan çemberi izler:

Uzun Büyüme Periyodu (Anagen Basamağı):

Bu bölüm yılda ortalama 15 cm'lik büyüme ile genelde iki ila yedi yıl kadar sürer.

Kısa Geçiş Periyodu (Catagen Basamağı):

Bu geçiş periyodu iki ila dört hafta kadardır. Bu sürede saç teli diğerlerinden ayrılarak foliküle zıt yönde hareket eder.

Dinlenme Periyodu (Telogen Basamağı):

Bu bölüm saçın kendisini ayırıp düşmeden önceki duruma getirmesini sağlayan bölümdür ve yaklaşık üç ay kadar sürer.

Bu noktada yeni saçlar normal saç büyüme çemberini tamamlayarak büyümeye başlamaktadır. Ne yazık ki, birçok faktör doğal saç büyüme sürecine etki ederek, saçın incelmesine ya da zamanından önce meydana gelen kelliğe neden olmaktadır.

Androgenetic alopecia saç dökülmesine neden olan etmenlerin en başında gelmektedir. Kısaca kadınlarda ve erkeklerde meydana gelen saç dökülme probleminin nedeni %95 oranında budur diyebiliriz. Bu genelde yaşlanmayla beraber görülür ve zaman geçtikçe de beklenen şekilde ilerleme gösterir. Her folikül genetik olarak belirlenen, programlanan belli bir büyüme çemberini izler; fakat bazıları diğerlerine göre daha kısa süre aktif olur. Bunların sonucunda kalıtsal kelliğin aslında hepimize o kadar da uzak olmayan bir kavram olduğu ortaya çıkar.

Bu tür bir kelliğin meydana gelmesi için, şu faktörlerin mutlaka var olmaları gerekmektedir:

■Kalıtımsal saç dökülmesi,
■hormonlar
■Yaşlanma; başka bir deyişle ilk iki faktörün etkilerini göstermeleri için gerekli olan zaman.

Bütün erkeklerde ve kadınlarda testosteron ve DHT gibi erkeklik hormonları salgılanır. Bu iki hormon, her iki cinste de yararlı bir rol oynar; fakat tabii ki de her iki cinste de birbirinden bayağı farklı yoğunlukta bulunur. Erkeklerde fazla miktarda androjenin bulunması, saç dökülmesinin kadınlara nazaran erkeklerde neden daha çok görüldüğünü açıklamaktadır.

Bu Hormonlar Saç Büyüme Çemberini Nasıl Etkiler

■5-alpha-reductase enzimi saç folikül hücrelerinin bazılarında ve saç köklerinin altında bulunan yağ bezlerinde gereğinden fazla miktarda var.
■5-alpha-reductase enzimi testosteronu DHT' ye dönüştürür.
■DHT uç bölümlerdeki saçları minimize eder.
■Bu durum ise, kafa derisinde kısa, tüy kadar ince ve yumuşak saçların oluşmasına yol açar.
■Böylelikle büyüme süreci de saçların tamamen dökülmesine kadar gitgide kısalır.

Alopecia areata bağışıklık sistemini bozarak kafadaki foliküllerin saç üretmelerini durdurmaktadır. Bazen bu durum kafadaki bütün saçların dökülmesine veya vücut kıllarında eksikliklerin, boşlukların meydana gelmesine kadar ilerlemektedir.

Çoğu durumda saç, kendisini yenileyebilmektedir; fakat bu süreç fazlasıyla streslidir. Üstelikte bu durumu yaşayan kişi, bu stresin saçından kaynaklandığını anlamakta zorlanmaktadır. Eğer bu tür bir saç kaybından bir şikâyetiniz varsa, sizin fiziksel gelişiminizi takip eden ve sorununuzun nedenini anlayabilmek için size kan testi yapan doktorunuza başvurarak ondan tavsiye isteyin.

Telogen effluvium, aylar süren periyot sonucunda saçların incelmesi ya da dökülmesi olarak bilinir ve çoğunlukla yeni travma geçiren insanlarda görülür. Bunun ortak oluşum nedenleri ise;

■Doğuştan ırsi olabilir,
■Ciddi bir ameliyat sonrasında meydana gelebilir,
■Birçok hastalıktan sonra,
■Fiziksel stres ve kemoterapiden sonra görülebilirler.

İyi haber ise, telogen effluviumla beraber meydana gelen anormal gelişim davranışları ise geçici ve geriye dönüşlüdür.

Bunlardan başka saç dökülmesine neden olan fakat çok fazla görülmeyen ama yine de tedavi yöntemi belirlenmeden önce bilinmesi gereken nedenler de vardır. Traction alopecia ise genelde saçın çok çekilmesinden ve saça çok fazla özel şekil verilmesinden kaynaklı bir etmendir. İncelmiş, kırık saçlar; saça fazla stil vermekten, boya tarzı kimyasal maddeleri fazlaca kullanmaktan ya da güneşte fazla kalmaktan meydana gelmektedir. Son olarak bazı hastalıklar ya da beslenme bozuklukları yan etki olarak saç dökülmesini de beraberinde getirmektedirler.

Umarım ki bu makale saç dökülmesinin nedenlerinin her zaman kolayca ve açık bir şekilde belirlenmesinin kolay bir şey olmadığını yeterinde iyi açıklayabilmiştir. İlk başta siz ya da doktorunuz görülen saç dökülmesinin nedenini tam olarak anladıktan sonra saçlarınızı eski haline, tarzına döndürmek için çalışmalara başlayabilirsiniz. İyi habere gelince de, çoğu saç dökülmelerinin tedavileri başarılı sonuçlar vermektedir.
 
hastane.com
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Saç Dökülmelerine Karşı Neler Yapabiliriz?
« Yanıtla #5 : 16 Kasım 2010, 22:33:30 »

Saçı dökülmelere karşı korumanın temel sırrı saç derinizden çıkan saçın ilk santimini iyi beslemekten geçer.
 
Saç Dökülmelerini Önlemek İçin 5 Temel Öneri

1. Saçınızı yıkarken suyun ısısını bir sıcak bir soğuk olarak değiştirmeyi deneyin. Bu kan dolaşımını hızlandıracak ve ölü hücre birikimini engelleyecektir.

2. Saçlarınızı şampuanlarken parmak uçlarınızı kullanmanız ve nazikçe mesaj yapmalısınız.

3. Stres ve tedirginlik sağlıksız saç derisi ve dökülmesinin başlıca nedenlerindendir.

4. Sağlıklı beslenin. En basit beslenme önerilerinden biri yağ asitlerinin alımını artırmaktır.

5. Bol sıvı tüketin. Yatak odanızın çok sıcak ve kuru olmasından kaçınmak önemlidir. Çünkü sıcak; saç, saç derisi ve cildinizi kurutur.
 
hastane.com
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Bu bilgiler saç kurtarıyor!
« Yanıtla #6 : 27 Şubat 2011, 04:17:30 »
Sağlıklı ve gür görünen saçlar, güzelliğimizin tamamlayıcısı. Bu nedenle dökülmeye başladıklarında hemen herkeste 'Hepsi dökülecek mi' kaygısı yaşanıyor. Uzmanlara göre; günde 50-100 saç telinin dökülmesi olağan bir  durum ve telaşlanmamıza neden olmamalı.

Ancak saç kaybı gittikçe artıyorsa ve saçlarda incelme olmuşsa, tehlike sinyali olabilecek bu belirtileri önemsememiz şart! Peki, saçlarımız neden dökülüyor? En önemlisi de özellikle kadınların  kabusu haline gelebilen bu sorunun önüne geçmek ve yeniden gür  saçlara kavuşmak mümkün mü? Acıbadem Bakırköy Hastanesi'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, saç dökülmesi ile ilgili merak edilen tüm soruları  yanıtlıyor.

Günde kaç tel saç dökülürse durum vahimdir?

Günde 50 - 100 adet saç telinin dökülmesi normal olarak kabul ediliyor. Ancak uyguladığınız bakımlara rağmen saçlarınız bir aydan uzun süre dökülüyorsa, mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurun.

Modern çağ, saç döker diyorlar, doğru mu?

Aslında günümüzde saç dökülmesinde çok da büyük bir artış yok. Ancak çalışma ve yaşam koşulları nedeniyle kariyer sahibi bazı kadınlar, bu sorunu daha çok yaşayabiliyorlar. Bunun da nedeni; iş yaşamından kaynaklanan stres, bakımlı görünmek amacıyla saçlara sıkça yapılan boya ve fön gibi zarar veren uygulamalar, kullanılan doğum kontrol hapları. Ayrıca kadınlarda tiroit sorunundaki artış da, saç dökülmesinde bir başka önemli nedeni oluşturuyor.

Saçlar kendini  yeniler mi?

Hemen her yetişkinde ortalama 100 - 150 bin adet saç bulunuyor ve bunlar ayda ortalama 1 santim uzuyor. Her bir saç teli için büyüme evresi ortalama 4 yıl. Ancak bir kısım saç telleri büyürken, bir kısmı da yaklaşık 3 ay süren dinlenme evresinde oluyor. Son evreye giren saç dökülüyor.


Dökülmeye karşı nasıl bir tedavi yürütülüyor?

Hastanın aşırı diyet yaptığı tespit edilirse, protein ve vitaminden zengin beslenmesi öneriliyor. Hastanın öyküsü ve yakınmaları doğrultusunda; demir, çinko, biotin eksikliği, tiroit veya başka bir hastalıktan kaynaklanabileceği düşünülerek kan tetkiklerine başvurulabiliyor.

Fön çektirmek zararlı mı?

Sık sık fön çektirmeyin. Saçlarınıza en fazla haftada bir fön çektirin ve sıkı toplamaktan da kaçının. Çünkü saç diplerine etki eden çekme gücü travmatik saç dökülmesine neden olabiliyor.

Haftada kaç gün yıkamak gerekir?

Saçları sık yıkamak, derideki koruyucu bakterileri yok ederek kepeklenmeye daha da önemlisi saç dökülmesine neden oluyor. En sağlıklısı, saçları haftada 3 gün yıkamak. Ayrıca saçlarınızı çok sıcak su yerine ılık su ile yıkamaya özen gösterin.

İstediğimiz şampuanı kullanabilir miyiz?

Yağlı saçları kuru saç formülü, kuru saçları da yağlı saç formülü ile yıkamaktan kaçının. Saçınız yağlı ise daha sık, örneğin 2 günde bir yıkayın. Çünkü saçlar yağlanırsa, daha çok dökülür.


Fırça kullanmak sakıncalı mı?

Sık ve sert fırça kullanmayın. Aksi halde saçlarınızın dökülmesine neden olursunuz. Saçlarınızı zarar vermeyecek yapıda olan, tercihen kıl fırça ile tarayın. Sık aralıklı tarak kullanmayın.

Kuruturken dikkat edilmesi gereken bir şey var mı?

Saçlarınızın havlu veya saç kurutma makinesiyle değil, mümkünse doğal halinde kurumasını sağlayın. Nemliyken taramamaya da dikkat edin. Çünkü nemli saç daha dayanıksız olduğu için daha kolay dökülebiliyor.

Kışın mı, yazın mı bakımı artırmalı?

Saç bakımını yaz-kış ihmal etmeyin. Ancak yaz aylarında ekstra bakım uygulamalısınız. Çünkü yaz aylarında güneş, havuz ve deniz saçları yıprandırıyor. Bu aylarda saçlarınıza daha fazla bakım uygulayın.

Saç maskelerinin  yararı var mı?

Kesinlikle... Özellikle haftada 2 kez yapılan saç maskeleri, saçlarınızın güçlenmesinde son derece yarar sağlıyor. Örneğin badem yağı ile E ve B vitamini içeren ampullerin karıştırılmasıyla elde edilen maske, saçlarınız için birebir.

Jöle ve saç köpüğünü nasıl kullanmalıyız?

Jöle ve saç köpüğünü saçınızda uzun süre tutmayın. Saçınıza jöle, saç köpüğü veya briyantin gibi ürünler uyguladıysanız, gece yatmadan önce saçınızı mutlaka yıkayın.

Beslenmemize dikkat etmeli miyiz?

Bilinçsiz yapılan aşırı veya şok diyetler vitamin-mineral eksikliğine neden olarak saçı dökebiliyor. Saçlarınızı güçlendirmek için dengeli ve saçın ana maddesi keratinin yapı taşı olan proteinden zengin beslenmelisiniz. Vitamin ile mineral ağırlıklı beslenmeyi de ihmal etmeyin.

Boyanın bir zararı var mı?

Perma, boya ve düzleştirme gibi saçlarınıza zarar veren işlemlerin sık sık yapılması da saçların zayıflayıp kırılmalarına yol açıyor.

Saç dökülmelerine karşı yöntemler

MEZOTERAPİ: Derinin orta tabakasına enjeksiyon ile yapılan bir tedavi şekli. Mezoterapi, uygulanan tedaviyle saç diplerindeki kıl köklerini besleyerek saçların canlanmasını sağlıyor.

İLAÇLAR: Tablet şeklinde ağızdan, bazıları ise losyon şeklinde olan ilaçlar saçı kökünden besleyip nemlendiren, yaşlanma karşıtı buğday tohumu yağı içerikli ve bunlara ek olarak aminoasit,  E vitamini, B vitamini, çinko, magnezyum, yağ asitleri ile antioksidanlar içeriyor. Son derece faydalı olan ilaçların en az 3 ay süreyle kullanımları gerekiyor.

TONİK VE LOSYONLAR: Tonik ve losyonlar da saç dökülmesinde oldukça yarar sağlıyor. Ancak bu ürünlerin mutlaka bir cilt hekimi tarafından önerilmesi gerekiyor.

Sarışınlarda daha fazla saç teli olur

- Tek bir saç telinin kalınlığı 0.02 mm - 0.04 mm arasıdır.
- Sarışınlarda,   kızıl veya koyu renkli olanlara göre daha çok saç teli bulunur.
- Kafa derisinde ortalama 100 bin saç teli bulunur.
-  Saçlar günde 0.35 milimetre, ayda yaklaşık 1 santimetre uzar.
- Ömür boyunca sahip olacağınız saç folikülleri anne karnındaki bebeğin  6. ayı civarında oluşur.

 AKŞAM-CUMARTESİ

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Sağlıklı saçlar için 10 besin..!
« Yanıtla #7 : 15 Nisan 2011, 02:13:49 »
Sağlıklı saçlar için 10 besin..
 
Sağlıklı saçlar için mutlaka bu besinleri tüketin...

Avokado: 25'in üzerinde zaruri besin maddesiyle dolu olan avokado, E ve B vitaminleri bakımından da zengindir. Pahalı nemlendiricinizin yerine olgunlaşmış bir avokadoyu tercih edin ve en sevdiğiniz temizleyicinizi kullandıktan sonra ıslak saçınıza uygulayın ve birkaç dakika bekleyin. Daha sonra iyice durulayın, temiz, ferahlamış ve parlak saçlara sahip olun.

Fasulye: İyi birer B6 vitamini ve folik asit kaynağı olan fasulyelerde ayrıca magnezyum, sülfür ve çinko gibi mineraller de bulunuyor. Vitamin ve protein kaynağı olarak öğle yemeklerinizde siyah fasulye tüketin. Böylece saçlarınız gün boyu parlak olsun.

Hindistan cevizi yağı: Stresin yatıştırılmasında ve kırışıklık giderici olarak da kullanılan Hindistan cevizi yağı ile saçlarınıza haftada birkaç kez masaj yapın. Böylece saçlarınız kepekten, kırılmalardan ve koparak kaybolmalardan kurtulmuş olur.

Süt ürünleri: Sadece kemikleri güçlendirmeyen süt ürünleri içeriğindeki kalsiyum, D ve B12 vitaminleri sayesinde saçlarınızı da güçlü tutar. Saçlarınızın parlaması ve güçlü olması için az yağlı süt ve köy peyniri tüketin.

Yumurta: Günlük protein ihtiyacınızı karşılamak için yumurta ucuz bir yoldur. Qahalı bir organik şampuan almak yerine doğal bir yumurta şampuanı ile saçlarınızı temizlersiniz ve parlamasını sağlarsınız. Yumurta sarısıyla saçlarınıza masaj yapın ve 10-15 dakika bekledikten sonra ılık suyla iyice durulayın. Saçlarınız ışıltılı bir temizliğe sahip olacak, paranız da cebinizde kalacak

Pisi balığı: deniz ürünleri zayıf kalmanın ve kalbinizi sağlıklı tutmanın en iyi yoludur. Ayrıca balık saçlarınıza da faydalı olabilir. Diğer deniz ürünlerine göre daha fazla demir içeren bu balık türü saçlarınızı güçlendirir.

Bal: Sütünüze tat veren bal, saçlarınıza da parlaklık verir. 2/3 su bardağı zeytinyağı ile 2 yemek kaşığı balı karıştırın, saçlarınıza masaj yapın, yarım saat kadar ılık havluyla sarın ve daha sonra ılık suyla durulayın.

Bezelye: saçlarınızın parlak ve kuvvetli olması için ihtiyacı olan karbonhidrat ve potasyum ihtiyacını karşılamanın mükemmel yollarından biri de bezelyedir. Bezelye diğer yeşil sebzelerden daha fazla kalori içermesine rağmen, bu besleyici gıda sizi tok tutar ve saçlarınızın sağlıklı olmasını sağlar.

Hindi: Yağsız proteinle dolu olan hindi mükemmel bir demir kaynağıdır, böylece saçlarınızı güçlü ve sağlıklı yapar. Biftekten daha az kaloriye ve yağa sahip olan hindi, etten daha fazla tüketilebilir. Böylece beslenmenize daha fazla protein alabilirsiniz.

Ceviz: Mükemmel bir E vitamini kaynağı olan ceviz, saçlarınızın parlak ve ışıltılı olması için ihtiyacı olan yağları sağlar. Ayrıca ceviz pahalı saç rengi tedavisi için de kullanılabilir. Cevizi blender'den çekin ve sıcak suda kaynatın, süzün, soğutun ve saçlarınıza 20 dakika süreyle uygulayın. Ceviz karışımı saçınızdaki doğal renklenmeyi korur, saçınızın beyazlamasını geciktirir.

iyilikgüzellik
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: 'Saç'ı çözmek!
« Yanıtla #8 : 15 Nisan 2011, 12:01:33 »
  Merhabalar uzun zamandır saç dökülmesi ile ilgili siteleri araştırıyorum ilaçlar hakkındaki makaleleri ve çalışmaları okudum o yüzden bilgi sahibiyim. Bu mesajı okuyunca sizin kafanızda da bişeyler oluşacaktır.

  Saçlarımın durumu şu an iyi fakat ailede kellik baskın olduğu için tedaviye kısa bir süre sonra başlayacağım. Öncelikle saç dökülmesinin nedenini araştırmak lazım. Saç dökülmesi erkeklerde %90 oranında genetiktir. Yani tıptaki litaratürü androgenetik aloepsi. Peki neden saç dökülüyor? Bazı insanların genetik olarak saçları testerondan salgılanan dth hormonuna duyarlı oluyor. Burada ne kadar saç duyarlı ise o kadar saç dökülüyor. Yani bu demek değildir ki saçlarınız dökülüyorsa hepsi dökülecek. Ama henüz hangi saçların dth'a duyarlı olduğu bilinmesi mümkün olmadığı için önlem almakta fayda var.

   Günlük 100 tel olayını açıklayayım. Yıkayınca herkesin saçı dökülür ama siz yastıkta da saçlar görüyorsanız bence saç dökülmesi sorununuz var demektir. Eğer saçlar dth hormonundan dolayı dökülüyorsa işte burada genetik tipi dökülmeyi önleyen sağlık bakanlığı ve fda onaylı iki ilaç var propercia, minoxsil. Propercia vucuddaki dth hormonunu bloke ediyor vucudda yeterli miktarda dth olmadığı için saçlara zarar vermesi önleniyor. Buna karşılık propercia kullanıcılarından 100 kişiden 12 kişide cinsel isteksizlik, ereksiyon bozukluğu, konsantrasyon güçlüğü tesbit edilmiştir. Minoxsil ise saç dersindeki kılcalları güçlendirip ölmemiş saç hücrelerin daha iyi beslenmesini sağlar ve yeni saç oluşumunu destekler.

  Bunların dışında bilimsel olarak kanıtlanmış bir ürün daha vardır o da yeşil çay. Yeşil çayında vucuddaki dth hormonunu bir miktar bloke etme özelliği vardır.

   Ayrıca işinize yaracak mediobiotin (h vitamini) saç tellerini kalınlaşıtırır besler. Eğer saç dökülme probleminiz varsa yukarıda net açıkladığım gibi ilaçları kullanmalısınız. Bioxsin türü ürünlere para harcamayınız lütfen. ee onlar %90 önlüyor diyorsanız öyle bişi yok araştırının reklam kurulundan 5 kere ayrı ayrı ceza yemişler.Yine reklamlarında böle birşeyden bahsetmediklerine de dikkat edin. Hocam diğer ürünlerin neden reklamı olmuyor? derseniz onlar sağlık bakanlığı onaylı ilaç olduğu için ilacın reklamı yapılamaz.

   Varolan saçlarımı koruyayım derseniz reçete şudur.:) "propercia", "mediobiotin", "yeşil çay", "güzel bir bitkisel şampuan", "kuru üzüm", "çinko".
   Eğer saç çıksın isterseniz bu reçeteye minoxsil eklemelisiniz. Herşeyi gayet net açık anlattığımı düşünüyorum araştırın. Mutlaka bir uzmana tedavi olun.
 
Alıntıdır.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ölmeden sırma saçlı olmanın yolları!
« Yanıtla #9 : 21 Ağustos 2011, 04:51:33 »
Stres, doğum, bazı hastalıklar ve kullanılan kimi ilaçlar saçların geçici olarak incelmesine ve dökülmesine sebep olur.

Strese bağlı kas gerilimi kafa derisini büzer ve kıl keselerinin kan dolaşımından yeterince beslenememesine sebep olur. Kansız kalan saç kökleri büzülür ve saçlar erkenden dökülmeye başlar.

Saçlarınızın dökülmesi ve kepeklenmesinin önlenmesi için bitkisel çözümlerimizi paylaşalım. Sizin için uygun tarifi seçtikten sonra mümkünse sabahları saçlarınızı şampuanlayın ve verilen yağ karışımını bir tas ılık su ile karıştırarak saçlarınızı bununla çalkalayın. İlk başlarda günaşırı yapacağınız tarifi kafa deriniz iyileştikçe haftada ikiye indirebilirsiniz.

Saçlarınız dökülmeden: Saçlarınızın durumu genellikle hayat tarzınızla alâkalıdır. Bir problem oluşmasını önlemek ve yine de problem varsa daha kötüleşmesinin önüne geçmek için protein, demir, çinko, B, C ve E vitaminleri bakımından zengin yiyecekler yiyin. Hızlı zayıflama diyetlerinden uzak durun.

Kızarık ve kaşınan kafa derisi için: Bir çay kaşığı zeytinyağı veya tatlı badem yağına, ıtır çiçeği ve lavanta yağlarından ikişer damla, sandal ağacı yağından bir damla katın. Bu karışımla saçınızı ovun.

Yağlı ve pullu kafa derisi için: Üç damla sedir ağacı yağı, iki damla biberiye yağı ve iki damla limon yağını beş çay kaşığı kokusuz vücut losyonu ile karıştırıp kafa derinizi ovun.

Kuru ve pullu kafa derisi için: Üçer damla lavanta ve ıtır çiçeği ile iki damla sandal ağacı yağını beş çay kaşığı zeytinyağı veya tatlı badem yağı ile karıştırıp kafa derinizi ovun.

Parlak saçlar için: Saçlarınızı şampuanlamadan iki saat önce bir tatlı kaşığı Hint yağını parmaklarınızla saçınıza yedirin. Bu şekilde yaptığınız masaj saçlarınıza parlaklık verdiği gibi kırık saç uçlarını tamir eder.

Kepeği gidermek için: Dört çorba kaşığı kurutulmuş kekiği, iki su bardağı suyun içinde kaynatın ve soğutun. Kepek tedavisi için temiz ve nemli kafa derinize bundan sürün.

Ev yapımı doğal proteinli saç kremi tarifi: Taze bir yumurtayı bir su bardağı ılık su ile çırpın. Saçlarınızı şampuanlayıp duruladıktan sonra bu karışımla iyice ovup beş dakika kadar bekleyin ve ardından durulayın. Bu yöntemle donuk gözüken saçlarınızın hemen parlak hâle geleceğine emin olabilirsiniz.

***

Saçlarımızla ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar

Saç kremleri kırık saçları onarabilir: Yanlış. Kırık saçları onarmanın tek yolu onları kesmektir. Serum ve özel koruyucu maddeler ihtiva eden kremlerde protein ve silikon olduğundan o an için saçlarınızın kırıkları yapışsa da ilk fırçalamada eski haline döner.

Saç kurutma makineleri ile saç kurutmak zararlıdır: Yanlış. Doğru kullanıldığı zaman bir sakıncası yoktur. Bunun için saç kurutma makinesini saçınızdan 15 santim kadar uzakta tutun ve saçınız kurudukça ısı derecesini azaltın. Bir de aynı noktaya uzun süre tutmayın.

Kopartılan her beyaz saçın yerine iki beyaz saç çıkar: Yanlış. Aynı kökten yeni bir saç çıkması için iki aylık bir süre gerekir. O kökün yanı başındaki folikül, pigment üretmekten vazgeçerek iki beyaz saç birlikte büyüyebilir. Bu da yukarıdaki yanılgıya sebep olur.

Saç kesildikçe gürleşir ve uzar: Yanlış. Saçın kesilmesi, kolay şekil almasını ve daha bakımlı görünmesini sağlar ama gürleştirmez. Saçın canlı olduğu yer köküdür. Ancak uzun saçlar kesildiğinde dökülmesi azalabilir ve saç ucu kırıkları giderilebilir.

Saçı her gün yıkamak zararlıdır: Yanlış. El, ayak ve yüzünüz nasıl her gün kirleniyor ve siz de onları temizliyorsanız saçınız da kirlenmektedir ve bu onları yıpratır. Yapmanız gerekense sık sık yıkamaktır. Ancak sık yıkanan saçlar için hazırlanmış yumuşak bir şampuan tercih edilmelidir.

İyi bir şampuan saçları gıcır gıcır yapar: Yanlış. Fazla gıcırtı iyi değildir. Saçlarınızı iyi durulamadığınızdan dolayı gıcırtı yapıyor olabilir. Siz en iyisi durulamaya daha fazla özen gösterin. Bir de saçınızın doğal yağlarının şampuanla birlikte akıp gitmesi de bu gıcırtıya sebep olabilir. Yani gıcırtı saçınız için iyi değildir.

Saçı parlaklaştırmak için çok fırçalamak gerekir: Hiç alâkası yok. Aşırı fırçalamak saç dökülmesine neden olur, çünkü fırçalama esnasında kök dibi hücreleri yırtılır. Fırçalamak yerine saç diplerine masaj yapmak ve böylece deri altındaki folikülleri harekete geçirmek en doğrusudur.

zaman

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Sağlıklı Saçlar İçin Gereken 8 Vitamin!
« Yanıtla #10 : 09 Ağustos 2016, 01:39:42 »
Sağlıklı Saçlar İçin Gereken 8 Vitamin!

1- A vitamini
Saçlarımızın nemli kalması ve uzaması için A vitaminine ihtiyacı vardır.

2- B vitaminleri
B vitaminleri saç derisine oksijen ve besin taşınmasına yardımcıdır, bu da saç uzamasına yarar.

3- C vitamini
C vitamini kolajen yapımı için gereklidir ve saçın yaşlanmasını önler.

4- D vitamini
D vitamini eksikliğinin saç dökülmesine yol açtığı gösterilmiştir.

5- E vitamini
E vitamini oksidatif stresi önleyerek saç uzamasını destekler.

6- Demir
Demir eksikliği, özellikle kadınlarda saç dökülmesinin temel nedenidir.

7- Çinko
Çinko da saç uzamasını destekler.

8- Protein
Saç uzaması için yeterli miktarda protein alınması gereklidir.

Özet çeviri:
Nurçin Çağlar | Sağlıklı Yaşıyoruz | https://www.instagram.com/p/BI0k1h5AlJP/?taken-by=saglikliyasiyoruzcom

Kaynak:
https://authoritynutrition.com/best-vitamins-hair-growth/

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Saç Dökülmesine Bepanthen, Evigen, Bemiks!
« Yanıtla #11 : 20 Aralık 2016, 01:06:56 »
Saç Dökülmesine Bepanthen, Evigen, Bemiks!



Bugün herkesin dikkatini çekecek bir konuya değinmek istedik. Konumuz saç bakımı! Öncelikle şunu söylemek gerekir ki bir kadını gösteren en önemli yeri saçlarıdır. Siz de bilirsiniz ki upuzun bakımlı saçlara sahip kadınlar her zaman daha çok dikkat çekerler. Bazı kadınlar doğuştan bakımlı saçlara sahip olsa da çoğumuzun saçları boyadan, fönden, yanlış beslenmeden ve güneşin zararlı ışınlarından dolayı düzenli bakıma ihtiyaç duyar. Güneşin altında parlayan muhteşem saçlara sahip olmayı kim istemez ki! İşte bu saçlara kavuşmak için düzenli bakım yapmak ve bakım için ayırdığımız sürelere ne yazık ki katlanmak zorundayız.



Şimdi açıklayacağımız yöntem cansız, yıpranmış saçlar için biçilmiş bir kaftan. Bepanthen, Evigen ve Bemiks ampulleri ile yapacağımız bu küre kısaca BEB yöntemi diyelim mi? Önce iş güvenliği! Ampul kırarken zorlananlar, parmağını kesenler  olacaktır. Bunun için de size küçük bir tüyo verelim. Ampulun ucuna tırnağınızla tıklattıktan sonra havlunun içine alarak kırın. Yani cam parçaları havlunun içinde kalsın. Artık kimsenin parmakları kesilmeyecek!

Öncelikle bu ampullerin faydalarından bahsedelim.

Bemiks (B Vitamini) Faydaları



- Kolay kırılan tırnak ve saçların tedavisine yardımcı olur.

- Sivilcelerle savaşır.

- Cilt kuruluğuna iyi gelir.

- Çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

- Antibiyotik tedavisine bağlı olan kişilerin antibiyotiğin yan etkilerin korunmasını sağlar.

- Demir eksikliği, karaciğeri koruma gibi bir çok tedavi yöntemlerinde kolaylık sağlar.


Evigen (E Vitamini) Faydaları



- Cildi güzelleştirir ve hücre yapısının bozulmasını engeller.

- Yaraların iyileşmesini hızlandırır.

- Kansere karşı koruyucudur.

- Düşük ya da yüksek kolestrol, diyet gibi sağlık sağlık sorunlarının tedavisinin yanı sıra düz ve çizgili kaslar, kan damarları gibi mezoderm yapıların oluşumuna ve temel fonksiyonlarının korunmasına katkıda bulunur.


Bepanthen Faydaları



- Saç gelişmesi bozukluklarını düzeltmeye yardımcı olur.

- Saç derisinin güçlenmesini sağlar.

- Derideki yıpranma, kabuklanma ve çatlakları yok eder.

- Emziren annelerin meme ucu bakımında, küçük yanık ve sıyrıklarda, diş çekiminden sonra oluşan yaralarda, solunum yollarının iltihaplanmasında ve bir çok deri hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.

Şimdi Bepanthen, Evigen ve Bemiks yöntemini anlatmaya geçebiliriz. Saç bakımında kullanılan tatlı badem yağına bu 3 ampulden birer tane kırıyorsunuz. Güzelce karıştırdıktan sonra saçlarınıza masaj yaparak yediriyorsunuz. Daha etkili sonuç için saçınızı streç filmle sarabilirsiniz. Streç film havayı hapsederek yağın saçlarınızla ve saç dibinizle reaksiyona girmesini hızlandırır.

Bu kür saçınızda en az 4-5 saat beklemeli! Gün içinde bu kadar çok zaman kaybetmek istemiyorsanız cumartesi gecesinden uygulayıp pazar sabahına bakımlı saçlarla uyanarak güne kısa bir duşla başlayabilirsiniz. Bize göre bu işlem daha mantıklı. Çünkü hem kür saçınızda daha çok durmuş olacak hem de vaktinizi güzeldeğerlendirmiş olacaksınız. Eğer gece uyurken bekletecekseniz, saçlarınızı sıkı bir topuz yapıp streç filmi sardıktan sonra saçınıza bir de havlu sarıp havluyu tel tokayla tutturursanız daha güvenli olacaktır. Aksi halde kürün pis kokusu yastığınıza siner ve streç filmin kaygan yapısı yüzünden saçlarınız dağılır. Ayrıca 1 kere deneyip bırakmak yok! Her güzel sonucun başı düzenli olmaktan gelir. 5 hafta boyunca, haftada 1 kez uygulamayı hiç bırakmamalısınız. 5 haftanın sonunda bu kürü 2 haftada 1 kez uygulayarak devam ettirebilirsiniz.

Kürün tek olumsuz özelliği; ciddi anlamda çok pis kokması! Yastığa yorgana sinecek kadar kötü bir kokusu var. Koku konusunda çok hassas olanlar bu durumdan hoşlanmayacaktır fakat sonuçları için katlanılabilir. 5 haftanın sonunda yumuşacık, sağlıkla parlayan, daha hızlı uzayan ve dökülmesi azalan saçlara kavuşmuş olacaksınız. Tabi bu güzelliği hızlandırmak için saçlarınıza daha az işlem uygulamakta fayda var. Mümkün olduğunca maşa ve fönü elinize almamaya, arada bitkisel şampuanlar kullanmaya, kimyasal boyalar sürmemeye ve düzenli olarak saç uçlarınızı kestirmeye özen gösterin güzeller!

http://www.guzelleselim.com/blog/sac-dokulmesine-bepanthen-evigen-bemiks.html