Gönderen Konu: SGK bir yılda ilaca 18 milyar lira ödedi  (Okunma sayısı 2645 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
SGK bir yılda ilaca 18 milyar lira ödedi
« : 15 Mayıs 2016, 01:14:28 »

SGK bir yılda ilaca 18 milyar lira ödedi

SGK bir yılda ilaca 18 milyar lira ödedi. Türkiye Tıbbi Cihaz Kurumu verilerine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geçen yıl tüketilen iki milyar kutu ilaca yaklaşık 18 milyar lira geri ödeme yapıldı.

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/saglik/sgk-bir-yilda-ilaca-18-milyar-lira-odedi,dyP8n3MivEmBJHPXg8d_tg




http://tofo.me/saglikliyasiyoruzcom


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık hizmetine erişimin artmasıyla birlikte bir yılda tüketilen iki milyar kutu ilaca yaklaşık 18 milyar lira ödedi.

Türkiye'de, fiyat açısından en yüksek geri ödeme yapılan ilaçlar içinde ilk iki sırayı nadir görülen hastalıkların tedavisinde kullanılan yetim ilaçlar ve doğuştan gelen metabolik hastalıklarla ilgili ilaçlar aldı. Bunları onkoloji ve merkezi sinir sistemi (MS) hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçlar takip etti.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Osman Nacar, sağlık hizmetine erişiminin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte hızlandığını belirtti.

Sağlık merkezlerine, hastanelere, ilaca, tarama ve tanıda kullanılan yüksek teknolojik cihazlara erişimle birlikte, hizmetten faydalanan kişi sayısının da arttığını ifade eden Nacar, bu çerçevede ilaç tüketiminin de doğru orantılı olarak yükseldiğini bildirdi. Nacar, "Türkiye'de yapılan muayeneye eşdeğer olarak kullanılan ilaçlar kutu bazında artma eğilimi göstermektedir. Son verilere göre, bir yılda yaklaşık 2 milyar 182 bin kutu ilaç tüketimi oldu. Bu 2014 yılında iki milyar 33 milyondu" diye konuştu.

Nacar, söz konusu artışın, tespit edilen değişkenlere uygun bir oran olduğunu vurgulayarak, "Tüm ilaçların satışını gösteren IMS verilerine göre, geçen yıl ilaç kutu adedi olarak tüketilen yaklaşık iki milyar ilaç için ilaç firmalarına 18 milyar lira civarında bir para ödenmiştir" dedi.

"İLAÇ İLE İLGİLİ CİDDİ PROJELERİMİZ VAR"

Nacar, "Türkiye, tükettiğinin kutu bazında yüzde 73'ünü üreten; değer bazında da yüzde 42'sini üreten bir ülke durumunda. Üretici gücümüzü her geçen gün artırmayla ilgili çok ciddi projelerimiz var. Bunlar, üst politika, eylem ve kalkınma planlarında, ilgili bakanlıkların strateji belgelerinde yer alıyor. 2023'te ilaçta değer bazında kendi tükettiğinin yüzde 60'ını, tıbbi cihazda da yüzde 30'unu üreten ülke olmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

http://www.ntv.com.tr/saglik/sgk-bir-yilda-ilaca-18-milyar-lira-odedi,dyP8n3MivEmBJHPXg8d_tg





Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Kullandığınız İlaç Acaba Gerçekten Gerekli mi?
« Yanıtla #1 : 15 Mayıs 2016, 01:21:41 »
Kullandığınız İlaç Acaba Gerçekten Gerekli mi?

Özet: Kalp ve damar hastalığı riski çok yüksek hesaplandığından gereksiz ilaç tedavileri yapılıyor. Yeni yayınlanan bir çalışma kalp hastalığı riski ve 5 yıl içinde kalp krizi geçirme riski hesaplamada kullanılan metodun, riski olduğundan çok daha yüksek hesapladığını göstermiş. Journal of American College of Cardiology dergisinde yayınlanan araştırma riskin 5-6 kat fazla hesaplandığını ortaya koymuş. Araştırma grubu lideri, Kaiser Permanente Kuzey Kaliforniya Araştırma Bölümü kardiyovasküler ve metabolik durumlar şefi Dr. Alan Go, bu yüksek risk hesaplamasının pek çok kişiye gereksiz olarak fazla tedavi yapılmasına neden olduğunu belirtiyor. Yaşları 40-75 arasında olan 307.591 değişik etnik gruplardan kadın ve erkek 5 yıl boyunca izlenmiş. Başlangıçta hiçbirinde diyabet, ateroskleroza bağlı kalp damar hastalığı yokmuş ve hiçbiri kolesterol düşürücü statin türü ilaç kullanmıyormuş. Araştırmacılar, bu grup için yaygın kullanılan metotla hesaplanan risk ile görülen kalp hastalığı arasında fark olduğunu belirlemişler. Hesaplanan risk %2,5 olmasına rağmen gerçekten oluşan kalp damar hastalığı yüzdesi %0,2, hesaplanan risk %5 ve üstüyken gerçekleşen hastalık yüzdesi %1,85 olmuş. Dr. Go bu çalışmanın risk hesaplaması yöntemlerinin yeniden kalibre edilmesi için yeterli kanıt oluşturduğunu söylüyor.

Çevirenin notu: Bu çalışma bizce çok önemli çünkü ne kadar çok insana risk fazla hesaplandığı için gereksiz ilaç tedavileri, özellikle kolesterol düşürücü ilaçlar verildiğini gösteriyor. Sizce kim kazanıyor bu gereksiz tedavilerden veya kim kaybediyor gereksiz yere kullanılan ilaçların yan etkilerinden?

Özet çeviri: Nurçin Çağlar | Sağlıklı Yaşıyoruz | http://tofo.me/saglikliyasiyoruzcom

Kaynak: http://www.telegraph.co.uk/news/2016/05/03/common-calculator-overestimates-heart-disease-risk-study-finds/




Common calculator 'overestimates' heart disease risk: study finds




Agence France-Presse
3 MAY 2016 • 1:56AM
 A commonly used method of calculating a person's risk of heart attack or stroke in the next five years may overestimate the actual risk, leading doctors to unnecessarily prescribe cholesterol-lowering drugs, researchers said Monday.

The study was published in the Journal of the American College of Cardiology.

"From a relative standpoint, the overestimation is approximately five- to six-fold," said senior author Alan Go, MD, chief of cardiovascular and metabolic conditions research at the Kaiser Permanente Northern California Division of Research.

"Translating this, it would mean that we would be over-treating a good many people based on the risk calculator."

The tool in question is known as the American College of Cardiology and American Heart Association Pooled Cohort risk equation for estimating the likelihood of atherosclerotic - or illness brought on by clogged arteries - and cardiovascular disease.

It was published in 2013 and was "considered an important step forward," said the study.

However, some researchers now say its equation was improperly based on several groups of volunteers in the 1990s that had a limited ethnic diversity and age range, so it doesn't accurately apply to real-world situations.

The current study involved 307,591 men and women aged 40-75 from a range of ethnic backgrounds. They were followed from 2008 through 2013. None had diabetes, prior atherosclerotic cardiovascular disease, or prior use of cholesterol-lowering drugs, known as statins.

Using this population, researchers found that the actual incidence of heart disease over five years "was substantially lower than the predicted risk in each category."

For a predicted risk less than 2.5 percent, the actual incidence of cardiovascular disease or clogged arteries was 0.2 percent.

When the predicted risk was between 2.5 and 3.74 percent, the actual incidence was 0.65 percent, it said.

For predicted risk equal to or greater than five percent, actual incidence was 1.85 percent.

"Our study provides critical evidence to support recalibration of the risk equation in 'real world' populations, especially given the individual and public health implications of the widespread application of this risk calculator," said Dr Go