Gönderen Konu: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?  (Okunma sayısı 26963 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Miftahulkuluub

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 1938
    • http://www.sadakat.net
Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« : 20 Kasım 2005, 15:09:48 »

Hemen her gün çay içiyoruz ama hayatımızın ayrılmaz parçasını gerçekten en güzel şekilde demleyebiliyor muyuz.Yıllardır çay konusunda acemide olsam tecrübesi olan biriyim.Bu tecrübelerimi ve bu hususta hala net olmayan bazı şeyleri sizden öğrenmek isterim.



Çay suyunu koymakta problem yok.Herkes aynı şekilde koyuyor ama su kaynadıktan sonra acaba hangi takibatı yapmamız lazım?Bu arada acaba su koyarken demliğe dem koymaya gerek var mı?Yani demleyeceğimiz zaman koymakla en başta demliğe çay koymak arasında ne gibi fark olabilir?Eğer çay kaliteli ise toz oranı yok denecek kadar az ise sıcak suyu hemen döküyorum demliğe.Sağdan sola gezdirerek demin ıslanmasını teminden sonra tek bir noktadan yavaş yavaş dolduruyorum demliği.Ama buradaki kriterimiz demi üstte kalacak şekilde ayarlamak.Bu başka bir ifade ile bu; suyu tanzikli, yukarından şapır şapır akıtarak demliğe boşaltmamak demek.Özellikle toz oranı yüksek olan çaylarda önce soğuk su ile sonra da sıcak su ile tozu alındıktan sonra da demlendiğini görmekteyiz.Gerçekten her çayda bunu yapmak lazım mı?
İkinci bir husus demlendikten sonraki demliğin durumu.Kendi bilgilerimce 5,6 dakika kadar kaynamış suyun üzerinde duran demlik hemen alınmalı.Çünkü çay acıyor, bazı arkadaşlarım bu konuda bana defalarca kızsalarda ve acımasının etkeninin bu olmadığını söyleselerde.Yine başka bir giile göre çay süzülerek konduğu zaman su üzerine acımazmış.Bilemiyorum…

Başka bir husus ise çayın demlenme süresi.Hiç aciliyati yoksa 25 dakikadan önce açmayıp keyifli bir çay içmek lazım derim.Ama normalde bir çay 18 dakikada oluyor diye biliyorum.Çok acil olduğu zaman demin çökmesi üzerine şeker atanlarda var.Saygıyla karşılıyorum :)
İncemeseleler.com :|: Sadakat.Net :|: Sadakatforum.com  :|:Herkonudan.com


" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."

Çevrimdışı ASUDE

  • yazar
  • ****
  • İleti: 632
Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #1 : 20 Kasım 2005, 15:23:25 »
:kirp:  :kirp:  :kirp:

Çevrimdışı sami

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 42
Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #2 : 20 Kasım 2005, 15:45:51 »
porselen çaydanlıkta yapın, farki görceksiniz

iyi keyifler :oops:
verything is quite close to or not... only you can decide to...

Çevrimdışı izmer

  • okur
  • *
  • İleti: 98
    • http://www.izmer.de
Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #3 : 20 Kasım 2005, 15:50:28 »
türkiyede icilen caylar baska

izinde icitigim caylarin tadlari almanyadakileri kesin tutmuyor

almanyaya geri gelirken türkiyeden özellikle türkiyede icitigim ayni cayi almanya'ya getirdim  :D
Cayi demledim  :roll:  olmamis
sonra dedim bide kaynak su ile demliyeyim
gittim bakkaldan cay demlemek icin SASAL suyu aldim  yokk onlada olmadi  :lol:
bir türlü tutturamadim
artik gaz ocagi bulup kaynak suyun oldugu bi yere kamp kurmak lazim türkiyedeki tadi yakalamak icin  :P

Çevrimdışı ASUDE

  • yazar
  • ****
  • İleti: 632
Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #4 : 20 Kasım 2005, 15:53:39 »
bence imkanınız varsa semaverde için çayı



 :lol:  :lol:  :lol:

Çevrimdışı yusufum

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 418
Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #5 : 20 Kasım 2005, 22:59:24 »
Günde en aza elli bardak çay içen biri olarak zannediyorum Dünya rekoru bende olması lazım(hiç mübalağasız günde elli  50 bardak çay içerim.)

ÇAYIN DEMLEME ŞEKLİNE GELİNCE :

HER YİĞİDİN BİR YOĞURT YİYİŞİ VARDIR MİSALİ ÇAYIN ÇEŞİTLİ DEMLENİŞ ŞEKİLLERİ VARDIR.

Ben kendim nasıl çay demlerim ,onu tarif edeyim.Miftahkardeşim madem çay tiryakisi birde benim demleyiş şeklimi deneyiniz.

1:Kullanılacakçay Çay kur un  iyi kalite çayı olmalı.İyi kalite çayın tozunu almanıza gerek yoktur .Çünkü kalite çaylarda ki toz,fabrikadaki özel ,birinci randıman tozun karışımıdır.Yani lezzet ondadır.
2:Su çok önemlidir.Kullandığınız su eğer kireçli ise ,Mutlaka aliminyum demlikte suyu kaynatmalısınız.çünkü aliminyum suyun kirecini çeken bir özelliği vardır.aliminyum demliklerde kireçlenmiş bir tabaka oluşur.Aslında o tabakayı yıkayıp temizlememek lazım.tabakalanmış kireçtir,kireci çeker.Eger su kireçsis bir menbaa suyu ise suyu çelik çaydanlıkta kaynatmalı.

3:demi ise ,mümkünse porselen demlikte demlemelisiniz.Porselen demlik yoksa çelik demlikte demlemelisiniz.

4:Suyu iyice kaynatmalısınız.Yani su kaynadıktan sonra ,kaynama işlemi bir müddet daha devam etmeli.
5:Suyun kaynama esnasında ,ölçeğinizle çayınızı demliğe koymuş olmalısınız.Çünkü su kaynarken çay da demlikte ısınmalı.
6:Kaynamış suyu demliğe döktükten sonra,demliğin lülükasını kağıt bir rulo ile tıkamalısınız.Demin kokusu ordan çıkmamalı.

7:Çayınızın kalitesine göre 15 ila 20 dakika beklemelisiniz.Tabii su çok kısık bir ayarda kaynamaya devam etmeli.Kesinlikle ocağın altını yani ateşi söndürmeyiniz.
8:Eğer sabırlı iseniz,Bir küçük havlu ile ,havluyu ve elinizi yakmadan ,demliğin dem kısmını havlu ile de sarabilirseniz ve çayın doğal kokusu dışarıya sızmayacaktır ve çok lezzetli olacaktır.

9:Bardağınız ,küçük kristal bardak,tabağınızda porselen kırmızı beyaz renkli olmalı.Çayın rengi beyaz poselen bardak ve kırmızı ile birleşince göz zevkinizde bir harika olacak. :D

ÖZEL DURUM:Eğer çayınızı odunla yanan bir kır ateşinde yapabilirseniz ,dünyanın en güzel ve en lezzetli ve en doğal çayını demlemiş olursunuz.İçtikce bana dua edersiniz .
Unutmadan söyliyeyim çayı içerken beni unutmayın bir bardak ta ben isterim.
ANA HAKİKAT'İ ANLAT

Çevrimdışı GEZGİN

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 353
Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #6 : 20 Kasım 2005, 23:12:44 »
yusufumun sözünü dinleyin
kendisinin çay keyfini iyi bilirim
ayrıcaaaa
bir de karadenizli olup da çay tiryakiliği de işin içine girdi miii
varın siz düşünün..
bu arada gecenin bu vaktinde insanın canını çektirdiniz yanii
 :P
An oluyor bir garip hisse kapılıyorum...
Ben bu sefil dünyada acep ne arıyorum?'..........

Vuslat Yolcusu

  • Ziyaretçi
Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #7 : 20 Kasım 2005, 23:53:07 »
Alıntı

gittim bakkaldan cay demlemek icin SASAL suyu aldim yokk onlada olmadi  
bir türlü tutturamadim


türkiyedeki suyun icinde türkiyenin kokusu var :)  :)  :)  :)  :)

Çevrimdışı GEZGİN

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 353
Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #8 : 21 Kasım 2005, 00:02:22 »
adına uygun bir cevap yazmışsın gurbetçi kardeşim
inşAllah hasretiniz sona erer bir gün... :)
An oluyor bir garip hisse kapılıyorum...
Ben bu sefil dünyada acep ne arıyorum?'..........

Çevrimdışı yusufum

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 418
Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #9 : 21 Kasım 2005, 00:59:10 »
Çayın Faydaları:

1:Damar sertliğini önler

2:Kesinlikle çok çay içenlerde yüksek tansiyon olmaz

3:Çok çay içenlerde (az şekerli) kalp hastalığı riski azdır.

4:Stresi azaltır.

5:Baş ağrılarına iyi gelir.(şahsen tecrübe edilmiş)

6:  Archives of Dermatology Amerikalı araştırmacılar, yeşil çayın, meme ve prostat kanseri gibi cilt kanserini de önlediğini açıkladı. Case Western Üniversitesinde fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, yeşil çayın içinde bulunan "poliphenols" adındaki maddenin, cilt kanserini önlediği tespit edildi. "Poliphenols"un, kanser tümörleri etrafında tümörleri besleyen kılcal damarların oluşmasını önleyen ve kanser hücrelerini öldüren madde olduğu, daha önce yapılan araştırmalarda belirlenmişti. Yeşil çayın günde dört bardak içilmesinin bazı kanser türlerinin oluşmasını önleyebildiğini kaydeden araştırmacılar, yeşil çayın cilde sürülmesi ile de, cilt kanserine karşı koruyucu bir tabakanın oluşturulabildiğini belirttiler. Farelerde yapılan araştırmalarda, cilde sürülen yeşil çayın, ultraviyole ışınlarının etkisini azaltarak ciltte aşırı yanma ve su kabarcıkları oluşmasını önlediği belirlendi.
     Araştırmacı Santosh Katiyar, yeşil çayın kanser hastaları için "tedavi yöntemi olmadığını fakat sağlıklı insanların kullanması ile kanser riskini önlediğini" belirtti. Araştırmacılar, yeşil çayın bir-iki günde etkisini göstermediğini, insanların yeşil çay içmeyi alışkanlık haline getirmeleriyle yaşam boyu faydasını görebileceklerini kaydediyorlar ve ciltlerine yeşil çay süren insanların yine de uzun zaman güneş altında kalmaktan sakınmaları gerektiğini, cilt kanserini önlemenin en iyi yolunun, ultraviyole ışınlarının etkisinden korunmak olduğuna dikkat çekiyorlar.
 

Zararı pek yoktur çayın

1:Fazla demli içerseniz uykusuzluk yapar
2:Hiç şeker koymazsanız ve demli de olursa sinir yapar.
3:Hep dem ve şekersiz çay üc bardak içerseniz , sarhoşluk verir(kafa çayı)  :oops:



ANA HAKİKAT'İ ANLAT

Vuslat Yolcusu

  • Ziyaretçi
Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #10 : 21 Kasım 2005, 13:42:47 »
Alıntı

inşAllah hasretiniz sona erer bir gün...

insAllah kardesim ama bizim hasret ucagin altinda türkiyeye gidersek biter :cry:

Çevrimdışı zebercet

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 11
Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #11 : 02 Mart 2006, 10:06:20 »
AllahDAN ümidinizi kesmeyin gün doğmadan neler doğar her şeyin hayırlısı :x

Çevrimdışı müteallim

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 4786
  • gizli mahzenlerde kalan tarihin yeni adresi
    • www.Libv- kamp-lintfort.de
Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #12 : 03 Mart 2006, 00:42:48 »
Cay ile ilgili cok seyler yazmissinizda isi hep maddede tutmussunuz.O maddenin tadi ve lezzeti.Amma biarzda mana ile karistirisaniz o zaman dahada lezzetli olacak cok zevkli bir cay iceceksiniz.

Yani demlerken tahiyye cayi olsun.(Ettehiyyatü)Yü okumayi unutmayin.Birde sifa olmasi icin Yasini serifi okursaniz o zaman kekaa.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Çevrimdışı antepli

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 496
Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #13 : 21 Nisan 2006, 16:20:45 »
ben çay demlerken Ettehiyyatüyü,Ayet-el Kürsiyiyi 1 er defa,İhlas-ı Şerifi ise 3 defa okuyup öyle demin üzerine üflüyorum yavaşça.Biznillah güzel oluyo tadı.İçenlerde bayılıyolar çayıma :P  :wink: kız istemeye falan gidersem çayı ben yaparım,kahveyide :P
Bu dünyanın cefasından sefasına sıra gelmez.gafil olmayın ilme çalışın geçen günler geri gelmez...

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6992
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #14 : 16 Kasım 2007, 10:14:01 »
Bu da bizim tarifimiz:  :sas

Çay suyu ısındıktan sonra demliğin içine çayı koymadan evvel sıcak suyu boşaltın.Daha sonra bu sıcak suyun üzerine çayı koyun ve parmağınızla sadece üzerinden şöyle bir geçin düzeltmek için.Kesinlikle kaşıkla filan karıştırmayın.Bu esnada tahıyyet ve Ayetel Kürsi okuyup üflemek lazım.Daha Sonra Çaydanlığın alt kısmına tamamen temiz ama soğuk su koyup kısık ateşte kaynatmak lazım.Bu süre en az 25-30 dk olmalı ve çay yavaş yavaş demlenmeli.Böyle bir çay gerçekten lezzetli oluyor.Ben hep böyle yapardım riya olmasın içenlerde çok severdi yani.

« Son Düzenleme: 16 Kasım 2007, 10:22:42 Gönderen: fatihan »