Gönderen Konu: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?  (Okunma sayısı 28422 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eginli

  • yazar
  • ****
  • İleti: 709
Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #15 : 16 Kasım 2007, 21:44:28 »

cay demlerken oldu olacak birde hatim indirelim :D
tabi saka...bende yusufum gibi demliyorum ....
Allah(c.c)selami üzerimize olsun.

Bu dünyanin cefasindan sefasina sira gelmez,
gafil olma  ilme calis gecen günler geri gelmez.

Çevrimdışı Himmet

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 847
Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #16 : 16 Kasım 2007, 22:00:08 »
Bu da bizim tarifimiz:  :sas

Çay suyu ısındıktan sonra demliğin içine çayı koymadan evvel sıcak suyu boşaltın.Daha sonra bu sıcak suyun üzerine çayı koyun ve parmağınızla sadece üzerinden şöyle bir geçin düzeltmek için.Kesinlikle kaşıkla filan karıştırmayın.Bu esnada tahıyyet ve Ayetel Kürsi okuyup üflemek lazım.Daha Sonra Çaydanlığın alt kısmına tamamen temiz ama soğuk su koyup kısık ateşte kaynatmak lazım.Bu süre en az 25-30 dk olmalı ve çay yavaş yavaş demlenmeli.Böyle bir çay gerçekten lezzetli oluyor.Ben hep böyle yapardım riya olmasın içenlerde çok severdi yani.


&) &))
Aynen kardeşim.Ben ilave olarak Kureyş ve vaktim varsa Yasin-i Şerif'i de okuyorum. :)

Burada önemli olan, demliğe ilk önce sıcak suyun konulması, üzerine çayın ilave edilmesi ve altada soğuk su konulması.
Zatının, Sıfatının,Esmasının, Efalinin hudutsuzluğunca Şükürler olsun Ya RABBİİM..

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6992
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #17 : 19 Kasım 2007, 09:45:27 »
Ek olarak unutmuşum reklam olarak algılanmasın ama en güvenilir ve kaliteli  çay (Lipton filan değil) Çaykur'un çayıdır.O bölgedeki arkadaşlar da hep öyle tavsiye ederler.Normal çayı bir de tomurcuk çay denilen bergomat aromalı çay ile harmanladığınız zaman daha bir hoş oluyor yani :)

Çevrimdışı Nihle

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 315
Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #18 : 19 Kasım 2007, 16:29:36 »
Şu tomurcuk çayı da gayet lezzetkattığını düşünüyorum  e52)) ha tiryakiler pek hoşlanmaz ama yinede güzeldir &))

seylan içilir bizim buralarda..namı değer kaçak çay :) kendisi zaten yeterince demli oluyor....

yeni duydum birazda şeker atılırsa çaya demlemeden önce lezzet katıyormuş..
Velhasıl hakaten güzel bir içecek..çok severiz...
Sanmam ki taleb-i devlet ü cah etmeğe geldik!!
Biz aleme bir YAR için ah etmeğe geldik!!..

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6992
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #19 : 19 Kasım 2007, 16:34:38 »
Şekeri sanırım çabuk demlensin diye atıyorlar.Biz de yapardık misafirlere çay yetiştiremediğimi zamanlarda.Amma faidesi var mı bilemiyorum :)

Çevrimdışı Nihle

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 315
Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #20 : 19 Kasım 2007, 17:16:42 »
Şekeri sanırım çabuk demlensin diye atıyorlar.Biz de yapardık misafirlere çay yetiştiremediğimi zamanlarda.Amma faidesi var mı bilemiyorum :)

Hımm öylemi,beni kandırmış olabilirler  :)

Fark etmez benim niyetim lezzet içindi,öyle olsun..zaten çabuk da demlensin,iyidir  :)
Sanmam ki taleb-i devlet ü cah etmeğe geldik!!
Biz aleme bir YAR için ah etmeğe geldik!!..

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6992
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #21 : 19 Kasım 2007, 17:19:07 »
yo çabuk demlenirse tadı iyi olmaz.Böyle yavaş yavaş altı fokurdaya fokurdaya demlenecek :)

Çevrimdışı Gül_Sultan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2139
Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #22 : 19 Kasım 2007, 18:22:48 »
Bu kadar Muhabbetinin üstüne iyi gider bir bardak. :) a30)) Hımm ellerime  sağlık. :D a30))
Dünya geçer, İnsan göçer ancak kurtuluş Müttakîlerindir.

Çevrimdışı EFSuN

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 192
Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #23 : 20 Kasım 2007, 16:59:22 »
Ne yalan soyliyeyim, canım cekti... Olsa simdi sıcak bi bardak cay, icsek..  e58)) Yada demlesek.. :D

Semaverden icilen cayın tadı bambaska oluyor yahu. Bir de su kokulu tomurcuk caylarından katılırsa mis gibi de kokutuyor ortalıgı..  e58))

Ben de bi ilave yapayım.. Ben cayı demlemeden once mutlaka yıkarım.. Boyle yapınca rengi daha berrak oluyor..  ;)
Yüzleri dost, özleri düşmandan usandım..
Hata değil, ettiğim isyandan utandım..

Çevrimdışı Nihle

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 315
Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #24 : 23 Aralık 2007, 18:46:53 »
Çayın alt demliği evdeki kaynanadır;devamlı kaynar durur...
üst demlik evdeki gelindir;alt demlik kaynadıkça o olgunlaşır,demlenir...
gelinin kocası ise bardaktır;biraz kaynana doldurur onu biraz da gelin...
çocuklar çayın şekeridir; tat verir...
görümce ise çay kaşığıdır; arada bir gelir ve karıştırır gider...
kaynataya gelince; o da bardak altıdır; dökülenleri bir araya toplar...
Çay deyip te geçmemek lazım demek ki...durmak lazım


Bir yerde okudum da ne kadar manidar:)

Büyük yaşlıca,görmüş geçirmiş bir teyzemizin sözü imiş :)

Sanmam ki taleb-i devlet ü cah etmeğe geldik!!
Biz aleme bir YAR için ah etmeğe geldik!!..

Çevrimdışı Minare

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 21
    • Minare islam Portalı
Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
« Yanıtla #25 : 23 Aralık 2007, 19:30:44 »
Hocam bi ara gelelim de cayınızı icelim :)

Sağolasınız konu icin

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7475
Çay Demlemenin Altın Kurallarını Biliyor Musunuz
« Yanıtla #26 : 20 Şubat 2008, 03:45:22 »
Özellikle Türk insanı için sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi çayın aslında bilmediğimiz bir çok özelliği var. Sütsüz ve şekersiz alındığı sürece kalorisi olmayan çay, vücudun su dengesinin korur, kahveden çok daha canlandırıcı ve tazeleyicidir...

 
Çayın Kimyası

Camelia Sinensis bitkisinin yaprakları, çaya kendine has koku ve tadını veren birçok kimyasal madde, amino asitler, karbonhidratlar, mineral iyonları, kafein ve polifenolik bileşimler içerir. Ayrıca % 75-80 oranında su içerirler; ki bu oran işleme sürecinin ilk soldurma aşamalarında % 60-70’e düşer. “Oolong” ve “siyah çay” işlemenin mayalanma (veya oksitlenme) aşamasında, polifenolik flavanoller (veya katekinler) havadaki oksijenle oksitlenerek o benzersiz tad ve rengi oluştururlar. Kavurma (veya kurutma) işlemi, oksidasyona neden olan enzimi etkisiz kılar ve hatta içinde bulunan su oranını % 3’e düşürür.

 
Siyah çayın kokusu çok karmaşıktır. Bugüne kadar hidrokarbonlar, alkoller ve asitler olmak üzere 550’den fazla kimyasal madde tespit edilmiştir. Bunların çoğu işleme sırasında oluşur ve kimyasal madde kendi önemli özelliklerini ekkeleyerek, çayı içenin koku alma duyusuyla çayın tadına katkıda bulunur. Ancak tad, esas olarak çeşitli (çok yaygın ama hatalı olarak tanen diye bilinen) polifenolik bileşimlerin kafeinle değişime uğraması sonucu ortaya çıkar.


Kafein, çayın en önemli bileşenlerinden biridir. Hafif bir uyarıcı olarak hareket eder ve midedeki sindirim sağlayan suların faaliyetini artırır. Her tip çay -yeşil, Oolong, siyah- farklı miktarlarda kafein içerir.

Yeşil çayda Oolong’dakinden daha az kafein vardır. Oolong’daki kafein ise siyah çaydakinden daha azdır. Genel olarak ortalama bir fincan çay 8,36 mg, Oolong çayı 12,55 mg ve siyah çay 25-110 mg kafein içerirken, ortalama bir fincan kahve 60-120 mg kafein içerir. Dolayısıyla kafein alımı konusunda endişelenenler yeşil çay veya Oolong çayı gibi açık renkli, hafif demli çaylar tercih etmelidirler. Önemli başka bir nokta da, kahvedeki kafeinin vücut tarafından çok çabuk emilmesidir. Buna bağlı olarak kahve uyarıcı etkisiyle kan dolaşımını ve kadiyovasküler faaliyeti hemen artırır. Oysa çaydaki poliflavanoller emilme hızını yavaşlatır. Kafeinin etkileri daha yavaş hissedilirken vücutta kalma süresi daha uzun olduğu için çay, kahveden çok daha canlandırıcı ve tazeleyici bir içecektir.

 

Çay ve Sağlık

Keşfedildiğinden bu yana çayın, sağlığa yararlı birçok yönü olduğu düşünülmüştür ve modern araştırmalar da yüzyıllar boyu ileri sürülenlerin doğru olduğunu göstermektedir. Çayın en önemli özelliği tamamen doğal bir ürün olması, kokulu çaylardaki çiçek, meyve veya baharatlar hariç hiçbir yapay renklendirici, koruyucu ve kokulandırıcı içermemesidir. Ayrıca sütsüz ve şekersiz alındığı sürece kalorisi yoktur ve vücudun su dengesinin korunmasında önemli bir rol oynar.

 

Çay doğal olarak florür içerdiği için, diş minesini kuvvetlendirir ve ağızdaki bakterileri kontrol altında tutarak plak oluşumunu azaltır, diş eti hastalıklarına karşı koruma oluşturur. Yapılan araştırmalar, hem yeşil hem de siyah çayların tüketilmesinin kanser riskini -özellikle akciğer, bağırsak ve cilt kanseri- azaltabileceğini göstermektedir. Siyah çayın bileşenlerinin antioksidan etkisinin olabileceği, kanser yapıcı hücrelerin oluşmasını engelleyebileceği düşünülmektedir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan çeşitil araştırmalar çayın kalp hastalıkları, felç ve tromboza karşı olası etkilerini göstermektedir. Çaydaki kafeinin kalp ve dolaşım sistemi için hafif bir uyarıcı olabileceği ve böylece arteoskleroz (damar sertliği) olasılığını azaltabileceği düşünülmektedir. Ayrıca çaydaki polifenollerin, kolekstrolün damarlar tarafından emilmesini ve kan pıhtılarının oluşmasını engellediğine de inanılmaktadır.

 
Çaydaki kafein, konsantrasyonu artırabilir, tat ve koku alma duyularını güçlendirebilir. Çayın hazım sağlayan sıvıları, böbrekler ve karaciğer de dahil olmak üzere metabolizmayı uyarır. Böylece toksinlerin ve diğer istenmeyen maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

 
Çayımdaki Sorun Ne?

Çay sert ve acı: Büyük olasılıkla fazla çay koymuşsunuzdur. Genellikle, gerektiğini düşündüğümüzden daha azı yeterli olacaktır. Başlangıç olarak, “bir ölçek de demlik için” kuralından vazgeçin. İkinci olasılık da gereğinden daha uzun bir süre demlemenizdir. Çıkarılabilir filtreli demlikler veya presli “cafetiere” tipi çaydanlıklar idealdir.

Çay bulanık görünüyor: Bu aslında iyi bir işaret olabilir; kaliteli Assam Çayı köpüklenebilir ve ışığı yansıtır. Ancak çay gerçekten çok bulanıksa ya su ya da çay kötüdür.

Çayda metalimsi bir tad var: Bu sorun genellikle kötü sudan kaynaklanır veya çay kalitesizdir.

Çay tortulu görünüyor: Bu da, genellikle kötü sudan kaynaklanır, sudaki tortular bardağın veya fincanın yan duvarlarına yapışır. Sorun düşük kaliteli, küçük yapraklı çayların kullanımına da bağlı olabilir. Şişe suyu veya filtreden geçirilmiş su deneyin.

Çayın tadı yavan: Bunun nedeni kötü kalite çay kullanıyor olmanız. Kendinize daha iyi davranın ve daha iyi çaylar kullanın. Suyu tekrar kaynatmış veya servis yapmayan kaynamasını beklememiş olabilirsiniz.

Çay tatsız: Çay, rafınızda gereğinden uzun bir süre beklemiş olabilir. Küçük miktarlarda ve sık sık çay alın, hem böylece değişik lezzetli çayları da deneme şansınız olacaktır.


Çay Çeşitleri

Assam: 1830’larda Hindistan’ın kuzeydoğu vilayetlerinden Assam’da İskoçyalı Robert Bruce tarafından keşfedildi. Koyu renkli, güçlü ve kokuludur.

Seylan: Küçük kalite farklılıkları ile Sri Lanka’dan gelen her çay bu cinstendir. Ne kadar yüksekte yetişirse o kadar kalitelidir. Hoş kokulu ve aromalıdır.

Darjeeling: Dünyanın en kaliteli çaylarından biridir. Nepal yakınlarındaki dağların doruklarında yetişir. Çayların şahı denilen Darjeeling’in tadı misket ya da frenküzümüne benzetilir.

Earl Grey: Darjeeling, Assam, Seylan siyah çaylarından birisi ile bergamot yağının özel uyumunu yansıtır.

English Breakfast: Güne iyi bir başlangıç için, Hindistan ve Seylan’ın güçlü çaylarından bir harman.

Formosa Oolong: Aroması şeftaliyi andıran Tayvan mahsulü.

Gunpowder: Toplandıktan sonra yapraklarının sıkıca sarıldığı yeşil Çin çayı. Tad ve aroması ince ve kırılgandır.

Jasmine: Yasemin çiçekleri eklenmiş yeşil ya da siyah ve yeşil çay karışımı.

Lapsang Souchong: “Souchong”, Çin orijinalinde çayın büyük yapraklarını tanımlar. Kuvvetlidir, duman rengindedir ve zengin bir aroması vardır.

Orange Pekoe: “Pekoe” çayın küçük olan yaprak boyutlarını tanımlar. Bu siyah çay kökenine ve işlenmesine bağlı olarak aromasında çeşitlilik gösterir.

 
Çay Demlemenin Altın Kuralları

Taze ve soğuk su kullanın.

Daha iyi bir demleme ısısına ulaşmak için demliği ısıtın.

Çayın ölçüsüne dikkat edin; fazla çay koymak hem ekonomik değildir hem de çay acı olur.

Su kaynadığı anda, suyu demliğe ekleyin.

Tüm lezzetin açığa çıkabilmesi için 3-5 dakika demleyin.

Eğer çayınızı süt ile içmek istiyorsanız daha iyi karışması için fincana önce sütü koyun.

Çayı kuru, hava almaz bir kapta muhafaza edin.


Çay Nasıl Saklanır?

İyi işlenmiş siyah çaylar, vakumlu ambalajlarda veya kapalı teneke kutularda iki yıla kadar dayanabilmesine rağmen, çayın tam olarak ne zaman toplandığını tespit etmek zor olabilir. Çoğu çaylar, deniz yoluyla taşındığı için satış noktalarına varmaları birkaç ay sürer. Yalnızca, mevsimlerin belirgin olarak ayırdedilebildiği bölgelerde yetişen, Darjeeling gibi birinci ve ikinci sürgünlerden alınan çayların toplanma zamanı belirlenebilir. Örneğin, haziran ayında satılan birinci sürgünler üç aylıktır. Bunlar gibi narin siyah çaylar en fazla altı ay dayanır ve bu durum yeşil çaylar için de geçerlidir. Çayı koyu renkli ve hava almaz bir kap içinde, rutubet ve buğulaşma tehlikesi olmayan bir yerde saklayın. Baharatlardan ve keskin kokulu yiyeceklerden uzak tutun çünkü çay kolayca bozulabilir.


İyi Çay İçin Birkaç Öneri

Su on saniyeden fazla kaynayıp fokurdamamalıdır yoksa gereğinden fazal oksijen kaybeder.

Soğumuş suyu asla yeniden kaynatmamak gerekir.

Demlenmiş çayı porselen çaydanlığa boşaltmadan önce bir kez karıştırın.

Yeşil çay, altlığı olmayan fincanla, siyah çay ise altlıklı fincanla sunulur.

Demliğin, çaydanlığın ve çay bardaklarının metal olmamaları ve deterjanla yıkanmamaları gerekir. Metal çaydanlıkta yapılan çayda metal tadı olur.


Çayla İlgili Birkaç Not

Çay bitkisinin uçlarında ve dallarında küçük çiçekler açar. Meyve üç gözlü kapsüldür. Çay bitkisinden yalnızca çay elde etmek için değil, ilaç üretmek için de yararlanılır. Thea Sinensis ve Thea Assamica (Theaceae) çaygillerin ekonomik açıdan en ilginç olanlarıdır. Literatüre bakılırsa, özellikle de tropik ve astropik ormanlarda, 28 cins ve 520 türde karşımıza çıkar. Çayın işlenmesi; soldurma, kıvırma, mayalama ve kurutulmayla yapılır.

Dört kilo yeşil yapraktan yaklaşık bir kilo çay elde edilir.

Avrupa’ya ilk çay 1610 yılında, o sırada henüz sekiz yıllık bir geçmişe sahip olan Hollanda Doğu Hindistan Kumpanyası’nın bir gemisiyle geldi.

Buzlu çay, 1904’te Saint Louis Dünya Fuarı’nda icat edildi.

 

internet haber

Çevrimdışı tarihman

  • yazar
  • ****
  • İleti: 751
Ynt: Çay Demlemenin Altın Kurallarını Biliyor Musunuz
« Yanıtla #27 : 20 Şubat 2008, 09:03:34 »
Güzel bir paylaşım. Elinize Sağlık. Ancak demleme esnasında tahiyyat duasını okumanın da faydası olduğu bilinmektedir. "Çay hizmeti miğyardır. Ben ne aldıysam, çay hizmeti sırasında aldım" sözü çayın ve çay hizmetinin önemini vurgulamaktadır.
Bu hizmet peygamber hizmetir. Cenab-ı hakk sevdiği kullarını dinine hizmet ettirmek için sevkeder. Bu hizmetler sevkullahtır, sevkullahtır. (Hacı Süleyman Dede)

Çevrimdışı el-kureyşi

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 30
    • Yeryüzü Ekolü
Ynt: Çay Demlemenin Altın Kurallarını Biliyor Musunuz
« Yanıtla #28 : 20 Şubat 2008, 16:43:20 »
Bittecrübe sabit güzel çay yapmanın sırrı...
1.altın kural asla çeşme suyuyla çay yapmayın kaynak suyu bulamıyorsanız suyu arıtın öyle çay yapın..
2.altın kural adlığınız çay kaliteli olsun,kalitesi kokusunun sert ve güzel oluşundan anlaşılabilir...
3.altın kural suyu kaynattıktan sonra hemen çayın üstüne boşaltmayın,önce çayı elinizi yakmayacak kadar fakat ısısını hissedeceğiniz kadar ılık suyla yıkayın,soğuk suyla yıkarsanız tozlar gitmez sıcak suyla yıkarsanız rengi kalmaz..
4.altın kural kaynattığınız suyun buharı gidene kadar bekleyin buharı gittikten sonra demin üstüne yarısına kadar doldurun,demliğin üstüne bir mendil koyup6 dk kadar bekleyin ondan sonra geri kalan yarımı da doldurun...sonra yeni suyunuzu da kaynattıktan sonra afiyetle için....

Tabi illa çayı kırmızı bir su olarak içmek istemeyenler bunu yapabilir...
“Dertliyim dersen belâ-yı dertten âh eyleme,
Âh edip ağyarı âhından âgâh eyleme! ...”

"Allah bizi insan eyleye"

Çevrimdışı setre

  • Moderatör
  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1146
  • Hâzâ Tezülü
Ynt: Çay Demlemenin Altın Kurallarını Biliyor Musunuz
« Yanıtla #29 : 20 Şubat 2008, 17:05:16 »
Teşekkürlerr .Eklemede bulunayım bende,  Demleyeceğimiz su fokurdar vaziyette olmalı demlemeden arta kalan suyun üstüne soğuk su ilave edilmemeli çayın güzel demlenmesini engeller ve demleme kısık ateşte olmalı, en az on dakika beklemeli.  :mhcp

Hep ertelediğim zaman,bir türlü varamadığım diyardı...