Terkib çözelim

Başlatan sekkaki, 20 Şubat 2008, 17:03:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ihya

müteallim.tahzirin  terkibini çözermisin

fthclk

#31
ما إن فتح الباب حتي دخل زيد الغرفة (ma in futiha l-babu hatta dahala zaydun ila l-gurfeti)
Ibarenin irabi: ما ma-i nafiye إن  in zaide, فتح mechul fiil, الباب naib-i fail, حتي hattay-i ibtidaiyye (burada  حتى nin harfi cerr ve atif harfi olmasi veya حتى dan sonra muzmer bir  EN ile fiilin mensub olmasi caiz degildir.harf-i cerr olamamsinin sebebi sadece zahir isimleri cerr edebilmesi- حتى dan sonra fiil bulunmakta-, atifa olamamasinin sebebi ise sadece müfredi müfred üzrine atfedebilmesi, kendisinden sonra muzmer bir EN ile fiilin mansub olabilmesi icin ise hattadan sonraki fiilin lafzan ve manen fiil-i muzari olmasinin gerekliligidir. دخل fiil, زيد faiil, الغرفة meful-u fih dir. دخل نزل سكن bu üc fiilden sonra في harf-cerri istimal-i kesretten dolayi hazfedilmistir.
burada حتى ile ilgili olarak sunlari söleyebiliriz: cerr harfi, atif harfi veya ibtidaiye edati olsun حتى gaye ifadesi tasir.Yani kendisinden sonraki kisim öncesinin gayesi, hedefi ve sonucudur.
Ibarenin irabi icin bulabildigim irab sekli bu sekilde.Baska türlü irab yapilabilir mi? Alternatif cevaplari bekliyorum!

fthclk

#32
bi hafata oldu yazali hala degerlendirme yok!!!

müteallim

Alıntı yapılan: ihya - 27 Nisan 2009, 00:33:40
müteallim.tahzirin  terkibini çözermisin


tahzirden magsadiniz tahzirin tarifimi acaba.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

ihya

evet tağrifini çözermisiniz

yku20

bu konu çok güzelmiş
keşke devam etse..biz de istifade etsek

his_can

iz kelimesinin dahil olduğu cümlenin terkibini ve irabdan mahalli varmı merak eden sölesin

iKRa06

orda yümkinüye meçhul fiil demişsiniz lakın yümkinü ifal babından f.müzari emkene yümkinü malum fiil yani.daha sonra gayru mübteda mahsurun haber mübteda haberden mürekkep c.ismiyyedir. gayru mahsurin cümle olmakla kaidetun için sıfat vaki olmuş ve sıfatta cümle olmakla 5 yerde mutabakat eder (tagrif-tenkir-nasıp-cer-fari)

hizmet_ugruna

#38
Emalide 5.beytin terkibinde zorlaniyorum cözebilen varmi acaba? s1))

صفات الله ليست عين ذات ولا غيرا سواه ذا انفصال