Büyük apartmanlardaki asansörde halvet olur mu?

Başlatan Tesniye, 15 Mayıs 2009, 16:47:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tesniye

20 katlı bir bina düşünün. Koca bir asansör var. Gebze Harem dolmuşu gibi işliyor durmadan vızır vızır. Böyle bir asansörde bir bayan da sizinle beraber binecek diyelim. Şimdi kadına; bacım sen bin senin rahatını bozmayayım deyip koca asansörü 10. kata sadece kadınla çıkartıp sonra tekrar kendin çağırıp bir daha mı yukarı çıkmak daha münasip yoksa bu asansör umumi bir vasıtadır. Bu tür durumlarda halvet aranmaz mı?

Mesela herkesin sürekli girmesi muhtemel bir banka odasında da aynı şekilde halvet olur mu? Halvet mahrem erkek ve kadının kapalı bir mekanda başbaşa kalması tanım olarak ama bunun teferruatları da var. Mesela taksiye binerken de ha keza?

Bu hususu müzakereye ne dersiniz ?
Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardında sen ben dedikodusu var amma.
Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben..
<< Lüzumsuz Konular Atlası >>

osmanli

evde nasil kadin erkek yalniz oturamaz ordada aynisi

müteallim

önemli meselelerden biriside budur.devlet daireleride ayni ayni odada bir memure var onunla isini göreceksin ayni odada kaüali yerde kaliyorsun.asansörde ayni durum.hangisinden kacabileceksin.
haydi diyelim asansörde kendini biraz koruyabilirsin kendin binersin veya hatunu bindirirsin kacarsinda ya memurelerle nasil kacacaksin.

bakalim konular islenmeye baslasin neler cikacak, bekle gör.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

eginli

aslinda bu asansör meselesii ben cok önceleri gündeme getirmeyi düsünüyordum, yanliz mide bulatmama adina vazgecmistim...

siz vizir vizir isleyen asansörden bahsediyorsunuz ya sakin isleyen asansör varken onuncu kata yüriyerek cikmayi kim göze alir... memurelerle tek odada olmama icin yaninizda devamli birini tasimalisiniz, yada zaruretler bazi seylere cevaz verir acisindan bakacagiz... taksi meselesi, kadinin yanliz olarak bir taksiyle yolculuk etmesini kabul edemiyorum...
Allah(c.c)selami üzerimize olsun.

Bu dünyanin cefasindan sefasina sira gelmez,
gafil olma  ilme calis gecen günler geri gelmez.

mekik96

üçüncüsü Allah olan kişiye şeytan ne yapabilir...

sevgi vuslat

Bir bayan aynı ofiste bir kaç erkekle birlikte çalıştığı zaman içerisinde muhakkak ofiste bir erkekle baş başa kalacaktır. Ancak bu doğru değildir çünkü Abdullah ibni Abbas (RadiyAllahu Anhuma)dan gelen bir hadiste Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)şöyle buyuruyor:

'Hiçbir erkek (mahremi olmayan) bir kadınla baş başa kalmasın...' buyurdu."
Buhari: 2803
Ayrıca başka bir hadisi şerifte Ömer bin el-Hattab (RadiyAllahu Anh) şöyle anlatıyor:
"Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) bizim aramızda ayakta durdu ve:
'...Sizden kim cennetin nimetlerini arzuluyorsa cemaate devam etsin. Çünkü şeytan tek kişi ile beraber iki kişiden uzaktır. Sizden hiç kimse bir kadınla baş başa kalmasın çünkü üçüncüleri şeytandır...' buyurdu."
Ahmed bin Hanbel el-Müsned: 1/18/114

zannımca asansörde ofis gibi doğru değildir ancak taksi otobüs vb halka açık olan yerlerde bir zarure vardır benim araştırmalarım sonucunda bazı alimlerimizin bunlara cevaz verdiğini okumuştum
en doğrusunu Allah azze ve celle bilir.
Ağlamayan gözden, kızarmayan yüzden ve sızlamayan özden Allah'a sığınınız..

Tesniye

İki kişinin özellikle bir erkek ve bir kadının bir yerde başbaşa yalnız kalmasına halvet denir. Bir isim olarak; yalnızlık köşesi anlamına gelir. Halvet, sahih ve fâsit olmak üzere ikiye ayrılır. Halvet, kimsenin göremeyeceği ve istekleri dışında kimsenin giremeyeceği, ev veya kapısı kilitli oda gibi kapalı veya kapalı sayılan bir yerde yalnız başlarına kalmadır.

Bu şartlar göz önünde bulundurduğu zaman asansörün hükmü şöyledir. Asansör her ne kadar kapalı olsa bile her katta durma ihtimalinin olması ve her an başkasının asansöre binmesinin mümkün olmasından dolayı halvet gerçekleşmez.

Bununla birlikte elektrik kesintisi veya arızalanma gibi bir durumda asansörde uzun süre mahsur kalma olabileceğinden asansöre bir bayanla erkeğin yalnız olarak binmekten kaçınması uygun olacaktır.

Sorularla İslamiyet
Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardında sen ben dedikodusu var amma.
Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben..
<< Lüzumsuz Konular Atlası >>

eginli

taksinin durumu, otobüs veya dolmus gibi olmasa gerek.. cünkü onlar müsteriye özeldirler...  ve orda soför ve müsteri vardir...

eger bir yerin müdiresi varsa ve isinizde onun ile ise yapacak bir sey yok, isinizi halledin, yinede her ihtimale göz önünde bulundurarak, gözünüzün ucuyla kapiyi takip edin, eger kacmaniz gerekirse hani  :p

asansörlerde bazilarinda herhangi bir yerde durdurabilmek icin durdurma dügmeleride var...

asansörle ilgili bir anektot:

bir kac sene önce kadinli erkekli hacca giden bir kafileyle hacca gittim (zaruretten ve ben yanlizdim) ...

mekkede otelin iki asansörü vardi, biri erkeklere biride kadinlara tahsis edildi....
medinede otelin üc asansörü vardi biri erkeklere, biri kadinlara biride karisik ...
karisik asansörde olunca, bütün asansörler dolu gelip gitmeye baslayinca sadece hanimlara ayrilan asanöre bazi beylerde girmeye yeltenince, idareye sikayet gitti.. idarecilerin ifadeleri ibreteamizdi, " kabenin etrafinda tavaf aninda kadi erkek üst üste giderken birsey yok burda artislik yapiyorsunuz"... ondansonra olanlar olmak üzereydi kilpayi döndü...
Allah(c.c)selami üzerimize olsun.

Bu dünyanin cefasindan sefasina sira gelmez,
gafil olma  ilme calis gecen günler geri gelmez.

ikiz

vuslat arkadasımınzın kuvvetlı kaynakla gösterdigi hadise katılıyorum dikkat edlmesı gereken cok hassasbi konu diye düşünüyorum

müteallim

Alıntı yapılan: mekik96 - 16 Mayıs 2009, 12:21:09
üçüncüsü Allah olan kişiye şeytan ne yapabilir...

bu söz cok yanlis bir söz hazreti Allah her yerde vardir amma insandada bir nefisdiye cok kötü bir mahluk vardir nice velileri bile aldatmis  sonunda kafir yaptiklari bile olmustur.yuusuf a.s.ben nefsimi iyi deyemem demek sureti ile nefsin kötülügünü isaret etmistir.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

birgonuldostu

Sayın Allah dostları bir odada konu ne olursa olsun iki kadın bir erkek olduğu zaman halvet durumu vuku bulur mu?

osmanli

Alıntı yapılan: birgonuldostu - 20 Mayıs 2009, 06:51:01
Sayın Allah dostları bir odada konu ne olursa olsun iki kadın bir erkek olduğu zaman halvet durumu vuku bulur mu?

alineniz olursa bulmaz

azizistanbul

halvet sadece bir arada durmak değildir. 

bir kadın ve bir erkeğin bir odada durduğu mekana başkalarının  izinsiz giremeyecek olmasıdır.
mesela ev gibi . veya çok disiplinli bir müdürün odası gibi (Geeeeel ) demeden kesinlikle girilmeyecek bir oda da buna dahildir. fakat (tık tık )  kapıyı tıkladıktan sonra  direk açılabilen müdür kapıları vardır. burada problem olmaz.

yani işin türkçesi  bir  erkek ile bir kadın yanlız kalarak üçüncü olan şeytanda bunlara vesvese vererek bir  günah işlemeye kalksalar  başkaları bunların üzerine gelme ihtimali olduğu zaman  da bunlar toparlanıp  dosyaları kontrol ediyor havası verecek kadar zaman kazanabiliyorlarsa burada halvet olur.

asansör meselesi de halvete müsait  gibi görünse de her an herhangi kattan birisi düğmeye basıp kapıyı açabilir. ondan dolayı da kanaatimce problem yoktur. 
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Bahreyn

bir bayan tek başına taksiye binse halvet olur mu?
"Yüzünü güneşe çeviren insan gölge görmez."

selcuklu