Kaylule hakkında bilgi verir misiniz ?

Başlatan Elvin34, 14 Temmuz 2009, 22:44:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Elvin34

selamün aleyküm arkadaşlar...öğlen uykusu herkesce malum sünnet ve bunun adına HAYLÜLE deniliyor diye biliyorum,ama doğrumu bilmiyorum hem doğrusunu öğrenmek istiyorum manası ve hikmetiyle birlikte
yardımcı olurmusunuz???  ;)
Canıbı maşuktan olmazsa muhabbet aşıka
Sa'y-i aşık aşıkı maşuka isal eylemez....
(Eğer mürşidden olmazsa muhabbet aşıka,aşığın uğraşması insanı mürşide kavuşturamaz )
                          Şah Nakşibend hz.

daıi

aleykümselam kaylüle doğrudur. ikindi uykusundan daha iyidir. vücudu dinçleştirir

Lika

kaylüle(öğle uykusu

“Öğleyin kaylule yapınız. Muhakkak şeytanlar öğle vaktinde kaylûle yapmazlar.” (Müslim)

.
Kaylule, öğle vakti uyumak demektir. Öğleye doğru kaylule yapmak, gün ortasında 20 – 30 dakika uyumak sünnettir. (Mevahib-i ledünniyye)

Tıpçıların da üstadı Hz. Peygamber (sallAllahu aleyhi vessellem) öğle namazını kıldıktan sonra, bir miktar uyur, ‘kaylule’ yapardı. (Velâ yedaul-kàileh) Kaylûle uykusu denilen gündüz uykusunu terk etmemeyi de tavsiye eden Peygamber Efendimiz buyurmuşlardır: “Öğleyin kaylule yapınız. Muhakkak şeytanlar öğle vaktinde kaylûle yapmazlar.” (Müslim)

Kaylûle yapan insan, bir sünneti ihya ettiği gibi aynı zamanda dinç olur, gece namazlarını, teheccüdü veya sabah namazını kılacak gücü kendine bulur.

Öğle uykusu vücuda ne gibi yararlar sağlar?
Günümüzde bu konuda yapılan ciddi araştırmalardan bazıları:

* Kaylule uykusu kalbe, dimağa ve vücuda dinçlik, sıhhat ve kuvvet kazandırır
.
* Yorgunlukları giderir.
* Öğlen uykusu (kaylûle) hafızayı koruyor,
* Zihinsel yorgunluk giderir,
* İş kazalarını azaltır,
* Uzun zamanlı olarak stres giderir ve ömrü uzatır,
* Verimli çalışma ve işe odaklanma sağlar.
* Gizli bir enerji kaynağıdır
* yüzde 37 kalp hastalıkları riskini azaltıyor.
* Öğle uykusu şeker ve kalbe iyi geliyor.

Kaylûlenin yararları saymakla bitmiyor.

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in yüzyıllar öncesinden sağlık için yaptığı tavsiye, günümüzde önce işyerlerinde, şimdi de üniversitelerde moda oldu..

Öğle saatlerinde kişilerin yaşadığı yorgunluğu engellemek için uygulanan bu yöntem; insanların, uyuşuk bir şekilde çalışacaklarına, uykularını almış dinç bir şekilde çalışmaları ve daha verimli olmalarını sağlar.

Tavsiye edilen formül ise; 5-6 saat gece uykusu + 30 dakîka öğlen uykusu ki 2 saate bedeldir.

1400 senelik bir uygulama ancak günümüzde dünya çapında fark edilebildi..

Tıbb-ı Nebevîyi modern tıp tasdik ediyor:
Hatırlasanız geçtiğimiz şubat ayında ülkemizde de gazetelere yansımıştı..

* Bugün Japonya’da, öğle uykusu kanunî bir mecburiyet haline getirilmiş. Hatta bunun için özel ikramiye verilmektedir.
* Kaylûle şimdi Fransa’da da devlet eliyle uygulamaya konuldu. 7 milyon Euro kaynak ayrıldı..
* Çoğu Akdeniz ve Güney Amerika ülkesinde uygulanıyor.
* Almanya'nın değişik bölgelerinde açılan yaklaşık 200 uyku merkezi Almanya uyku araştırma ve uyku hekimliği birliği bu konuda çalışmalarına devam ediyor..

* Indiana Üniversitesi'nde öğrenciler şekerleme kulübü kurarlar. Üniversitede bir oda ayarlarlar. Üye olan öğrenciler öğlen vaktinde gelir bir miktar uyurlar. Derslerde verimi, beyni dinlendirmesinin yanı sıra öğrenme yeteneğini de artırdığı için profesörler de destek olmakta..

Güzel dînimizde Kaylûle denilen öğle uykusu, şekerleme, kestirme; şimdi bilim çevrelerinde ve batı dünyasında “After-dinner nap”, “Siesta” vb. isimlerle isimlendirilmekte..

Kaylûle neden ihtiyaç!..
Gün içerisinde iki kez vücut ısısı düşer.
Birisi sabaha karşı 03.00 sıralarında, diğeri ise öğleden sonra 14.00- 15.00 saatleri arasında olur. İnsanların öğle yemeğinin ağırlığına bağladığı bu rehavet dönemi, aslında vücudun uykuya en meyilli olduğu saat dilimidir.
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Gül_Sultan

Uyku üç nevidir:

Birincisi: Gayluledir ki, fecirden sonra tâ vakt-i kerahet bitinceye kadardır. Bu uyku, rızkın noksaniyetine ve bereketsizliğine Hadîsçe sebebiyet verdiği için, hilaf-ı sünnettir. Çünki rızık için sa'yetmenin mukaddematını ihzar etmenin en münasib zamanı, serinlik vaktidir. Bu vakit geçtikten sonra bir rehavet ârız olur. O günkü sa'ye ve dolayısıyla da rızka zarar verdiği gibi, bereketsizliğe de sebebiyet verdiği, çok tecrübelerle sabit olmuştur.

İkincisi: Feyluledir ki, ikindi namazından sonra mağribe kadardır. Bu uyku ömrün noksaniyetine, yâni uykudan gelen sersemlik cihetiyle o günkü ömrü nevm-âlûd, yarı uyku, kısacık bir şekil aldığından maddî bir noksaniyet gösterdiği gibi, mânevî cihetiyle de o gün hayatının maddî ve mânevî neticesi ekseriya ikindiden sonra tezahür ettiğinden, o vakti uyku ile geçirmek, o neticeyi görmemek hükmüne geçtiğinden, güya o günü yaşamamış gibi oluyor.

Üçüncüsü: Kayluledir ki, bu uyku sünnet-i Seniyyedir. Duha vaktinden, öğleden biraz sonraya kadardır. Bu uyku, gece kıyamına sebebiyet verdiği için sünnet olmakla beraber, Ceziret-ül Arab'da vakt-üz zuhr denilen şiddet-i hararet zamanında bir ta'til-i eşgal, âdet-i kavmiye ve muhitiye olduğundan, o sünnet-i Seniyyeyi daha ziyade kuvvetlendirmiştir. Bu uyku, hem ömrü, hem rızkı tezyide medârdır. Çünki yarım saat kaylule, iki saat gece uykusuna muadil gelir. Demek ömrüne hergün bir buçuk saat ilâve ediyor. Rızık için çalışmak müddetine, yine bir buçuk saati ölümün kardeşi olan uykunun elinden kurtarıp yaşatıyor ve çalışmak zamanına ilâve ediyor.

Ayrıca ben ilk defa haylüle diye bir tabir duyuyorum. +=)
Dünya geçer, İnsan göçer ancak kurtuluş Müttakîlerindir.

müteallim

kardeslerimize tesekkür ederim cevaplarindan dolayi
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Elvin34

yardım ve verdiğiniz bilgiler için şekertü şükran kesiiraa   :oops:

hz.Allah razı ve merzı olsun...
(Eğer mürşidden olmazsa muhabbet aşıka,aşığın uğraşması insanı mürşide kavuşturamaz )
                          Şah Nakşibend hz.

Elvin34

yaa demekki ben kaylüle yi haylüle olarak işitmiş yanlış anlamışımdır...kii zaten sorarkende emin değilim doğrusunu öğrenmek istediğim için sordum...tekrar teşekkürler!!!
                          Şah Nakşibend hz.

Lika

Rabbim cümlemizden razı olsun kardeşim :)
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim