Nargile içmek günah mı?

Başlatan Eyup, 04 Mart 2006, 23:47:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eyup

nargile icmek günah mi

müteallim

Alıntı yapılan: "Eyup"nargile icmek günah mi
Icinde tütün varsa haramdir,
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

müteallim

Alıntı YapBursalı İsmail Hakkı hazretleri, ilk yazdığı kitaplarında, tütüne haram diyordu. Çünkü zamanın padişahınca tütün yasaklanmış, içene ceza veriliyordu..)

Ruhul beyan tefsirinin birinci cildinin son sahifelerindeki hatime kismina bakiniz. orada göreceksinizki tamamen seytani ve haram dedigini.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

mars

Valilik il sağlık müdürlüğü

1. Zararsız sigara var mıdır?
Hayır. Sigaranın hiçbir türü zararsız değildir ve insan sağlığına zarar verdiği halde satışına ve reklamına izin verilen yegane ticari mal sigaradır.

2. Az sayıda sigara içmek zararsız olabilir mi?

Hayır. İçilen her sigaranın insan sağlığına zararı vardır. Otopside, az sayıda sigara içenlerin akciğerlerinde bile bozukluklar saptanmıştır. Öte yandan sigara içenlerin büyük bir bölümü az sayıda sigara içmeyi başaramamaktadır.

3. Sigaranın sağlığa zarar vermesi ne kadar süre sonra olur?
Sigaranın sağlık üzerine olan zararları sigaranın içildiği anda başlar. Sigara dumanı ağız, dil, boğaz, yemek borusu, nefes boruları, akciğerler ve mideye doğrudan ulaşır. Dumanın içinde bulunan zararlı maddeler de saniyeler içinde kalp, beyin, kan damarları, böbrekler, mesane gibi pek çok organa ulaşır ve zarar verir.

4. Nikotin vücutta ne gibi etkiler yapar?

Nikotin vücuda ilk olarak girdiğinde beyin ve sinir sistemini uyarır, ancak sondaki alınışlarda beyin ve sinir sistemi üzerinde baskılayıcı, uyuşturucu etki gösterir. Nikotin ayrıca kan basıncını yükseltir, nabız sayısını arttırır, sindirimi yavaşlatır, kanın damarlar içindeki dolaşımını bozar, organların yeterli kan almalarını engeller. Çok yüksek dozlarda alındığında bulantı ve kusmaya neden olur, solunum felci yaparak ölüme yol açar.

VE NARGİLE

Nargile içmek sigaradan beter yapılan bir araştırmada, Nargile içenlerin kanlarındaki karbon monoksit miktarı Sigara içenlere göre 4 misli Fazla çıktı. ...

Nargile dumanındaki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarı, sigara dumanındaki düzeye göre oldukça yüksek bulunuyor.
Son yıllarda özellikle gençler arasında hızla yayılan nargilenin, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği bildirildi.

Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sigara Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nazmi Bilir, tütünün nargile şeklinde içiminin, solunum fonksiyonları üzerinde önemli olumsuz etkilerinin bulunduğunu bildirdi. Prof. Dr. Bilir, bir nargile içimi sonucunda alınan nikotin miktarının, 50 adet sigara içilmesiyle alınan nikotin miktarına eşit olduğunu kaydetti.

Bu izahattanda anlaşılıyorki sigara olsun nargile olsun farketmez. Bir çok aliminde hemfikir olduğu gibi sağlığa zarar vermekle ve aynı zamanda israf olmakla haramdır..... Noktaaaaa..........

ASUDE

bu arada nargile denen şeyin içerisine genelde kafelerde esrar koyuyorlar.... (BİLGİNİZE)

rbLkhn`

Sigara içmek günahsa, neden çoğu islam yolundaki insan sigara içiyor?

içenlerin yüzdesi 90 larda geziyorsa, kaynaklarda mekruh diyorsa, haram deyip kendinizi avutmanız garip.

Bayramlarda Tütün kolonyasıda kullanmayın o halde.

Sigaranın tartışılması gereken yanı, sağlığa verdiği zarardır. Dinimiz, keyfi yasaklar koymaz. Sağlığa zarar verecek herşey ya mübahtır ya mekruhtur ya haram..

yasaklarda bizler için konulmuştur. Haram deyip kestirip atmanız, sizide çelişkiye düşürür..

Haramsa içmeyin, içirmeyin..

Hak yolunda ter dökerken, sigara içen birini gördüğünüz vakit, haramdır deyip kollarına sarılıyor musunuz?

müteallim

Alıntı yapılan: "EL-ENSAR"
bu konuyu  akliselim bir kardesimizin cevap vermesini  rica ediyorum bu konu fikih isi oldugu icin buna  bir yorum yapmiyorum ins  degerli  abilerimiz bunu dikkate alirlar

www.sadakat.net/forum/viewtopic.php?t=4469

www.sadakat.net/forum/viewtopic.php?t=629

Bu adreslerden istifade edebilirsiniz.Buna ramen hala inat eder sigaranin icilebilecegini söylerseniz orasini kendiniz bilirsiniz.

telecafe

Ya kardesim ! birakalim icenler icsin.
Sagligindan ve parasindan vaz gecsin.
Nasil olsa azrail a.s. gelince belli olacak,
Teslim-i ruh kolay-zor,istedigini secsin.

osmanlı

mekruh haram tartışması gide dursun farklı bir nazar atıverelim buna ;
İmamı Azam efendimiz (ruhuna fatiha ) zamanında çinlilerin kullandığı tütüne benzeyen dumanlı bir ot hakkında sorulunca inceler ve cevabı şudur ; Hüküm vermeden önce der bu duman fazla ve sürekli miktarda alındığı vakit genizi dişleri ve ağız kısmını yağlı bir tabaka kaplamaktadır. Bu tabaka yıkamakla gargara yapmakla hemen temizlenmediği için abdeste ve gusle mani olmaktadır.
Abiler eski sigara tiryakisiydim ve bunu okuyunca ben abdestsiz nasıl gezerim dedim ve şükür diyiş o diyiş. Ben bunu diyorum sigara içenin abdesti YOKTUR. vesselam
Devrimci akıla sahip olanlar, luciferin yeni dünya düzenini yemezler...

müteallim

Alıntı yapılan: "osmanlı"mekruh haram tartışması gide dursun farklı bir nazar atıverelim buna ;
İmamı Azam efendimiz (ruhuna fatiha ) zamanında çinlilerin kullandığı tütüne benzeyen dumanlı bir ot hakkında sorulunca inceler ve cevabı şudur ; Hüküm vermeden önce der bu duman fazla ve sürekli miktarda alındığı vakit genizi dişleri ve ağız kısmını yağlı bir tabaka kaplamaktadır. Bu tabaka yıkamakla gargara yapmakla hemen temizlenmediği için abdeste ve gusle mani olmaktadır.
Abiler eski sigara tiryakisiydim ve bunu okuyunca ben abdestsiz nasıl gezerim dedim ve şükür diyiş o diyiş. Ben bunu diyorum sigara içenin abdesti YOKTUR. vesselam

sigara haram olmaya haramda bunda bir sübhemiz yok.her ne kadar fikihda tahrimen mekruh desede sartlarína göre öyledir.

fakat sigara icenin abdesti yoktur o cünübdür demek icin biraz düsünmek gerekir.

lafon

Sigara Sagliga zararli Sagliga zararli olan her sey haramdir o halde sigara da haramdir.  Giyas lan sigaranin haram oldugunu anliyoruz  

müteallim

Alıntı yapılan: "lafon"Sigara Sagliga zararli Sagliga zararli olan her sey haramdir o halde sigara da haramdir.  Giyas lan sigaranin haram oldugunu anliyoruz  

Islam fikhinda sigaranin fetvasi verilmis tahrimen mekruh oldugu söylenmistir.
amma bazi tasavvuf büüüyükleri maneviyyat erbabi haram dedigi yerler olmustur.
fakat biz kendimizi müctehit yerine koyarak ayri bir fetva vermeye hakkimiz yoktur.sadece islam ulemasinin görüslerini ifade edebiliriz.

azizistanbul

Alıntı yapılan: rbLkhn` - 20 Mart 2006, 07:23:16
Sigara içmek günahsa, neden çoğu islam yolundaki insan sigara içiyor?

içenlerin yüzdesi 90 larda geziyorsa, kaynaklarda mekruh diyorsa, haram deyip kendinizi avutmanız garip.

Bayramlarda Tütün kolonyasıda kullanmayın o halde.

Sigaranın tartışılması gereken yanı, sağlığa verdiği zarardır. Dinimiz, keyfi yasaklar koymaz. Sağlığa zarar verecek herşey ya mübahtır ya mekruhtur ya haram..

yasaklarda bizler için konulmuştur. Haram deyip kestirip atmanız, sizide çelişkiye düşürür..

Haramsa içmeyin, içirmeyin..

Hak yolunda ter dökerken, sigara içen birini gördüğünüz vakit, haramdır deyip kollarına sarılıyor musunuz?

İlk defa denk geldiğin bir forumun sağını solunu incelemeden yazı yazmak cehaletinde bulunmuşsun. Bu forum sakinlerinin sigara konusundaki görüşlerini bilmediğiniz aşikar.

Biz zaten sigare içen hiçbir mücahid ! peşinden koşmuyoruz.

Hatta sigara içen kişileri din adamı olarak görmekte bile zorlanıyoruz.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

gedizli

zehirdir helal deme yetkimiz varmi

ganereman

Osman Bedreddin hazretlerinin şeyhi tütün içer miş böyle bişey var mı varsa nasıl olur