Dondurma hakkında ne biliyorsunuz?

Başlatan Tesniye, 19 Temmuz 2006, 09:22:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

devran


Beslenme, fiziksel aktivite, obezite ve sağlık konularında daha geniş kitlelere ulaşabilmeyi sağlamak amacıyla bir web sayfası hazırlayan Sağlık Bakanlığı, beslenmeyle ilgili uzman görüşlerine yer veriyor. 'www.beslenme.saglik.gov.tr' adlı sitede, yaklaşan yaz mevsimi öncesi dondurma tüketimiyle ilgili uyarıda bulunan Bakanlık, yeterli ve dengeli beslenme için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurmanın; protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerdiğini belirtti. Sitede yeralan açıklamada, dondurmanın temel yapımında sütün yanı sıra şeker, çeşitli meyveler, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel, glikoz şurubu, bitkisel yağ, süt yağı, sahlep, kıvam vericiler, doğal ve doğala özdeş aromanın da bulunduğu hatırlatıldı.

Dondurmanın her ne kadar besleyici değeri yüksek bir gıda olsa da, sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmaların sağlığı tehdit eder hale gelebildiğinin vurgulandığı açıklamada, "Bu nedenle sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmalar ve buzlu içecekler tüketilmeli; bu tür besinler güvenilir olmayan yerlerden satın alınmamalıdır. Dondurma tüketilirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanmış olmasıdır. Bunun için de dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir ve zevkle yediğimiz dondurma sağlığı bozucu hale gelebilir. Bu nedenle özellikle açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içecekler satın alınırken dikkatli olunmalı, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmamalıdır. Paketlenmiş dondurmalar ve buzlu gıdalarda ise paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı üretim/ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz ve/veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucunun yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemelidir" ifadeleri yeraldı.


(CİHAN)

Gün Olur devran döner.

Tuğra

Samsun'da Pekmezli dondurma üretildi...

Çocukların gelişmesi için gerekli olan kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum gibi birçok minerali içeriğinde bulunduran ve yaşlılar için de faydalı olduğu belirtilen pekmezi sevdirmek için pekmezli dondurma üretildiği bildirildi.



Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Temiz, Yaptığı açıklamada, dondurmanın, çocukların büyüme ve gelişmesinde yararlı bir besin olduğunu söyledi.

Dondurmanın sağlık açısından büyük faydası olduğunu belirten Temiz, bölümün laboratuvarında bir yıllık çalışma sonucunda çocukların severek tüketebilecekleri pekmezli dondurma ürettiklerini bildirdi. Temiz, bir yıllık çalışma süresince dut, üzüm ve kayısı pekmezinden yapılan deneme amaçlı üretimin başarılı olduğunu ifade etti.

Temiz, Türkiye'de özellikle yaz aylarında dondurma tüketiminde büyük artışlar yaşandığını, en fazla dondurmayı çocukların tükettiğine dikkati çekerek, ellerindeki formülü talep eden dondurma üreticilerine verebileceklerini söyledi.

Ailelerin çocuklarına pekmezli dondurma yedirmelerinin çocukların sağlığı ve gelişmesi için büyük yararlar sağlayacağını ifade eden Temiz, şunları kaydetti:

“Dondurma, çocukların büyüme ve gelişmesinde oldukça yararlı bir besindir. Protein açısından dünyanın en kaliteli sütlü tatlısıdır. Böyle bir yararı olan dondurmaya pekmez kattık. İçeriğinde çocukların gelişmesi için gerekli olan kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum gibi birçok minerali bulunduran pekmezi çocukların tüketmesi için dondurma ile birleştirdik.

Ayrıca pekmezdeki bu mineraller çocukların yanı sıra yaşlıların da kemiklerini güçlendirmek için kalsiyum ve protein içeriği bakımından faydalı olacaktır.” Pekmezin iyi bir enerji kaynağı olduğunu da hatırlatan Temiz, “Pekmez ve dondurmanın yapıldığı sütün içeriğindeki protein ve mineraller sağlıklı ve dengeli beslenme için çok önemlidir. Özellikle yaz aylarında daha çok hareket halinde olan çocukların mutlaka tüketmesi gerekir. Pekmezli dondurma başlı başına bir sağlık besinidir” dedi.

Haber3
〰〰〰〰🐠

Ay Iıığı

Yaz aylarında süt içmek istemeyen çocukların dondurmayı rahatlıkla tüketebileceği belirtildi...

Uzmanlar, sıcak günlerde süt içmek istemeyen çocuklara dondurma yedirilmesini önerdi. Dondurmanın ham maddesinin süt içermesi sebebiyle iyi bir besin kaynağı olduğunu belirten Sakarya Vatan Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Dursun Bostancı, yazın çocuklara süt içiminin zorlaştığını söyledi.

Çocukların süt ve süt ürünlerini kış ve yaz mevsiminde mutlaka tüketmeleri gerektiğini kaydeden Bostancı; "Sütte çocukların gelişimi için neredeyse bütün vitaminler bulunuyor. Her mevsim süt ve süt ürünleri tüketilmeli" dedi. Çocukların yazın soğuk yiyecekleri daha çok sevdiğini ifade eden Bostancı şu tavsiyelerde bulundu: "Çocuklar süt içmek istemezler. Ancak dondurmayı çok severler. Zaten dondurmanın ham maddesi süt olduğu için yazın çocuklara dondurma yedirilebilir. Süt içmese bile dondurmadaki süt onlara yeter."

AÇ TÜKETMEYİN

Uzmanlar aç karnına yenen dondurmanın midede üşümeye sebep olduğunu söyledi. Doktor Dursun Bostancı, Dondurmanın ağızda erimeden tortu şeklinde mideye gönderilmemesi gerektiğini söyledi. Bostancı “Özellikle çocukların midesi daha hassas olduğundan bu uyarıların dikkate alınması gerekir. Sağlık açısından hijyenik şartlarda üretilmiş, ambalajlı dondurmalar tercih edilmeli” dedi.

Bugün

Fatihan

Alıntı YapUzmanlar aç karnına yenen dondurmanın midede üşümeye sebep olduğunu söyledi.

Geçen böyle bir teşebbüste bulunduk üşüme midir nedir bilmiyorum ama midemiz allak bullak oldu.  e60))

ruy-ı zemin

Alıntı yapılan: devran - 22 Nisan 2009, 15:11:32
Dondurma mı yoğurt mu fazla tüketilmeli sizce?

İkiside beyaz ne farkeder ki. Ye gitsin.
پاى مار      چشم مور      نان منلا      كس نديد

Fatihan

Alıntı Yapİkiside beyaz ne farkeder ki. Ye gitsin.

Siz dondurmanın sadece sadelerini tercih ediyorsunuz herhalde.İkisi de beyaz deyince  e60))

ruy-ı zemin

Alıntı yapılan: Fatihan - 13 Mayıs 2009, 12:34:17
Alıntı Yapİkiside beyaz ne farkeder ki. Ye gitsin.

Siz dondurmanın sadece sadelerini tercih ediyorsunuz herhalde.İkisi de beyaz deyince  e60))

herşeyin sadesi
پاى مار      چشم مور      نان منلا      كس نديد

Lika

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzeti olan dondurmanın insanlara faydası olduğu kadar sağlıklı koşullarda üretilmediğinde zararı da olduğunu belirterek, vatandaşları dondurma tüketirken nelere uymaları gerektiği konusunda uyardı.

Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Sütten bulaşabilen verem, brusella, difteri, ishal, tifo, dizanteri gibi pek çok hastalık, sağlıklı koşullarda üretilmeyen, saklanmayan ve tüketilmeyen dondurmalar aracılığıyla insanlara bulaşabilir'' dedi.

En sağlıklı dondurmanın pastörize süt ve gerçek meyveler kullanılarak yapıldığını belirten Yorulmaz, meyveli, şeker ve yağ içeriği düşük olan, doğal olmayan hiçbir madde içermeyen, hijyenik ortamlarda, el değmeden yapılan ve uygun şartlarda saklanarak hijyenik malzemelerle temiz külah ya da kaplara konularak tüketicilere ulaştırılan dondurmanın sağlıklı olduğunu söyledi.

Her mevsim tüketilebilecek çok faydalı bir besin olan dondurmanın sindirimi kolay, serinletici ve ferahlatıcı etkileri nedeniyle yaz mevsiminin vazgeçilmez bir besini olduğunu anlatan Yorulmaz, şunları kaydetti:

''İçinde süt, şeker, meyveler gibi maddeler nedeniyle, besin değeri oldukça yüksek olan dondurmada, protein, karbonhidrat ve yağ gibi temel besin ögeleri ile birlikte, A, D, E, C ve B grubu vitaminler, aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum, demir ve çinko mineralleri bulunmaktadır. İçindeki bu vitamin ve mineraller sağlığı korumada, hastalıklara karşı direnci artırmada ve vitamin eksikliğini ortadan kaldırmada çok yararlıdır. Dondurma yazın zayıflama diyetlerinde de zengin vitamin ve mineral içeriği ile son derece faydalı bir besindir.''

Dondurmanın yararları dışında uygun olmayan biçimde hazırlanan ve saklanan dondurmalardaki katkılar ile boya maddeleri dolayısıyla insanlara zararı da olabildiğini belirten Yorulmaz, ''Yapılan çalışmalar, özellikle açıkta satılan dondurmaların pek çoğunun sağlıksız olduğunu göstermektedir. Özellikle nerede hangi şartlarda üretildiği bilinmeyen dondurmalarda; izin verilen katkıların aşırı miktarlarda ya da yasaklanmış katkı maddelerinin kullanılması riski bulunmaktadır. Bazen kıvam artırıcı olarak jelatin, şeker yerine yapay tatlandırıcılar, doğal salep yerine yapay salep, süt yerine süt tozu, meyve yerine meyve boyası ve aromaların katıldığı çalışmalarda gösterilmiştir'' şeklinde konuştu.

Sütten bulaşabilen verem, brusella, difteri, ishal, tifo, dizanteri gibi pek çok hastalığın, sağlıklı koşullarda üretilmeyen, saklanmayan ve tüketilmeyen dondurmalar aracılığıyla da insanlara bulaşabileceği uyarısında bulunan Yorulmaz, özellikle şeker hastaları için hazırlanan dondurmalarda kullanılan yapay tatlandırıcılara bağlı olarak sağlık sorunları ortaya çıkabileceğinden bu tür dondurmaların mümkün olduğunca tüketilmemesinin doğru olacağını ifade etti.

-AMBALAJI BOZUK DONDURMALARA DİKKAT-

Ambalajlı olarak satılan dondurmalardaki şekil bozukluğunun, dondurmanın erimiş ve sonra tekrar donmuş olduğu anlamına geldiğini belirten Yorulmaz, bu durumdaki dondurmada mikropların kolaylıkla ürediğini söyledi.

Külahlara ya da kaplara dondurma koymak amacıyla kullanılan kaşıkların kullanıldıktan sonra genellikle içi su dolu bir kapta bekletildiğini anlatan Yorulmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Kullanım sırasında dış ortamdaki toz ve mikroplarla kirlenen bu kaşıklar aynı zamanda konulduğu kaptaki suyu da kirletmekte ve bu kirlilik daha sonra her kullanıldığında satılan dondurmaya bulaşmaktadır. Bu da insanları gıda zehirlenmesi dahil olmak üzere ciddi biçimde hasta edebilmektedir. Bu kaşık ve konulduğu kaplar ile dondurma külahları, dış ortamdaki kirliliklerden çok iyi korunmalıdır.

Bazı kişiler, çok soğuk ve donmuş besinlere duyarlıdır. Bu tür besinleri yediklerinde boğazlarında yanma, öksürük, nefes almada güçlük, baş ağrısı, burun akıntısı gibi belirtiler gösterebilmektedir. Özellikle solunum sistemine ait hastalıkları ya da duyarlılıkları olan kişiler daha az miktarda ve daha yavaş biçimde dondurma yemelidirler.''

Yorulmaz, dondurmanın diğer tatlıların üzerinde servis edildiğinde yüksek kalorili besinlerin daha fazla tüketilmesini ve böylece şişmanlamayı kolaylaştırdığının unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim