Dondurma hakkında ne biliyorsunuz?

Başlatan Tesniye, 19 Temmuz 2006, 09:22:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rahname

Alıntı yapılan: "hadime"yurtdışında yaşayan bir tanıdığımız algida marka dondurmaları yemiyo...malum orda neyin neyden yapıldığı bilinmediği için bu konuda bizden daha hassaslar ve bilgililer...ülker hakkında da böyle bir söylenti duymuştum...bunun aslını bilen de yok galiba...bilgisi olanların dikkatine diyeyim bari...

Ükeri değilde algidayı  duymuştuk.

Fatihan

Algidayı da Ülkeri de burada duyuyorum.Ama bunları esaslıca araştırıp ona göre karar vermek lazım.Çünkü bu tür söylentilerin arkasında çok farklı şeyler olabiliyor.Hatta Panda yı da araştırmak lazım.

Himmet

Algidayı bizde duymuştuk ama üzerinde fazla durulmadı.Hem sahibiyle hemde ürünle ilgiliydi zannederim.
Ama dediğim gibi üzerinde fazla durulmadı, kesin bir bilgi iletilmediği için unutuldu.

Fatihanında dediği gibi araştırılması lazım.
Zâtının, Sıfâtının, Esmâının, Efâlinin Hudutsuzluğunca Şükürler Olsun Yâ RABBİİM..

Lika

Yaz geldi, marketler, pastaneler, seyyar dondurmacılar,öncelikle çocuklarımızı hedef alan reklamlarla boyaları ile, tat verici aromaları ile, stabilizerleri ile, emülgatörleri ile dondurmalarını satmaya çalışıyorlar. Gazetelerde haberler “merdiven altı üretilen ve hijyen şartlarına riayet edilmediği için mikroplu olduğu tesbit edilen bu dondurmalardan çocuklarınızı koruyun”. Ya, kelli felli fabrikalarda batı teknolojisi ile üretilen dondurmalar ne kadar sağlıklı ve ne derece güvenli? Bu soruların cevaplarını kimden alacağız?




Tam bir yıl önce 03 Haziranda yayına başlattığımız ve bu güne kadar sizler tarafından 9500 kez ziyaret edilmiş meşrubatlar ve dondurmalar yazımızda kısmen, dondurma üretiminde bizi bekleyen tehlikelerden önemli olanlarını anlatmaya çalışmıştık. Bu yazımızda dondurma ve benzeri ürünler hakkında genel bilgiler verdikten sonra güvenli ve sağlıklı evde dondurma yapımını anlatmaya çalışacağız.




Dondurma ile, cumhuriyet döneminde tanıştık. Dondurma gelinceye kadar Anadoluda yaz aylarının hararetini gidermek için şerbetler içilir ve bazı yerlerde karsanbac adı verilen kar helvaları kaşıklanırdı. Kış boyunca yağan karlar, yüksek yerlerde yaylalarda dağ oyuk ve mağaralarında veya kar depolamak için yapılmış tahta evlerde üzerleri saman gibi maddelerle izole edilerek saklanırdı. Yaz boyunca da bu karlar bloklar halinde kesilerek şehir, kasaba ve köylere arabalarla getirilirdi. Meşrubatçılara ve evlere satış yapılırdı. Büyük büyük bardaklar veya kaseler karlarla doldurulur ve üzerine vişne şerbeti, meyve marmelatları, pekmez gibi tatlılar dökülerek kaşık kaşık yenirdi. Bu güzel ve sağlıklı uygulama bu gün de yer yer Anadolumuzda devam etmektedir. Kar helvası bu sebeple dondurmanın atası sayılabilir. Yeni dünyanın keşfi üzerine günlük hayatın içine şekerin girmesi ile dondurma ön plana çıktı.




Birçok meyve lezzetli dondurmalar vardır ki bunlar süt ve krema ihtiva etmezler. Bunlar meyve şerbetlerinden yapılırlar. Yoğurtan da yapılmış dondurmalar söz konusudur. Türkiye ile adeta özdeşleşmiş bir dondurma vardır ki, bu da Kahramanmaraşın dövme dondurması adı ile anılır. O kadar sert yapısı vardır ki, kasap kancasına asılır ve bıçakla kesilerek servis yapılır. Türk dondurmasını, diğer dondurmalardan ayıran en önemli özelliği kullanılan katkı maddesi olan “sahlep”tir. Bir de “çam sakızı”dır. Salep, yabani orkide bitkisinin yumru köklerinden elde edilir ve değirmende öğütülür. Salep dondurma yapımında kullanıldığı gibi kışın da şeker ve sütle pişirilir ve üzerine tarçın serpilerek simit ve çörek eşliğinde sıcak içecek olarak da tüketilir.Pekçok dertlere de şifa olan bir maddedir. Ancak gerek dondurma yapımı için yazın, gerek salep içeceği için kışın pazardan salep alırken dikkat etmek lazım. Çünkü maalesef sahlebin de sahtesi, yapayı yapılıp hakiki salepmiş gibi satılabiliyor.




Modern soğutma sistemlerinin inkişafından önce dondurma, özel vesileler için ayrılmış lüks bir madde idi. Dondurma yapımı hayli yorucu bir işti. Kış boyunca göllerden ve havuzlardan ticari olarak kesilmiş buzlar, yerin altıdaki mağaralarda veya özel olarak yapılmış ağaç buz evlerde büyük kitleler halinde ve saman gibi saplarla izole edilmiş olarak depo edilirdi. Elle yapma dondurma, sıkıştırılmış buz ve tuzla etrafı sıkıştırılmış büyük bir kabda yapılırdı. Bastırılmış buz ve tuz karışımı ile böylece dondurma olacak içeriğin derecesi düşürülürdü. Dondurma miktarına göre farklı ebatta ağaçtan yapılmış fıçıların ortasına dondurma yapılacak karışımı koyduğumuz ekseriya bakırdan yapıldıktan sonra kalaylanmış silindir şeklindeki kap yerleştirilirdi. Bu kapla ağaç fıçı arasındaki boşluğa da kar veya ufalanmış buz kitleleri aralarına kaya tuzu parçaları serpiştirilerek doldurulurdu. İyi bir soğutma sağlamak için 5kg ufalanmış buza karşılık ½ kg tuz kullanılırdı.





Süt, şeker ve salep karışımının pişirilmiş ve hava sıcaklığına kadar soğutulmuş kitlesi bu kabın içine dökülür ve kapağı kapatılırdı. Bundan sonrası el gücü ile bir sağa, bir sola hareket ettirilerek devam edilirdi. Zaman zaman kapak açılarak kenardan içeriye doğru kitle karıştırılır, hem havanın içeriye girmesi sağlanarak dondurma kıvamı alması sağlanır, hem iç taraftaki kısmının kenardaki ile yer değiştirmesi temin edilirdi. Eskiden dondurma evlerde bu şekilde yapılırdı. Dondurmacılar da evlere bu şekilde servis yapardı.

Teknoloji gelişince buzdolapları ve soğutucu cihazlar piyasaya girdi. Dondurmacılar soğutmalı ve karıştırmalı makinalarda dondurma yapmaya başladılar. Meraklı hanımlar da buz dolaplarının derin dondurucu kısmında damak zevkine uygun dondurma yapmayı denediler.



Az zamanda çok para kazanma hırsını yenemeyen patronlar bu sefer batıdan anahtar teslimi dondurma fabrikalarını kurdurup bütün Türkiye’ye servis yapmaya başladı. Batının teknolojisi ve patenti ile üretim yaptığı için artık içeriklerini dahi açıkça bilemediğimiz katkı maddeli çeşit çeşit, rengarenk dondurma adını taşıyan ürünler bütün marketleri sardı.



Fabrikasyon dondurma üretimi ve kullanılabilen katkı maddeleri:

• Sütyağı(krema) en az %10-%16
• Yağsız süt katı kitlesi( sütte bulunan kazein, peyniraltı suyu proteinleri ve kabonhidrat olarak laktoz içerir) %9-%12
• Tatlandırıcılar( çoğunlukla şeker ve glukoz karışımı) %14-%19
• Stabilizer ve emülgatörler %0.2-%0.6
• Su %55-%64
• Çeşitli aroma ve boya maddeleri




Bugün fabrikasyon üretimde kullanılan Stabilizerler:

1. Keçiboynuzu zamkı veya sakızı( Locust Bean Gum veya Carob Bean Gum) E410:Çoğunlukla Afrika ve Akdeniz iklim şartlarında yetişen keçboynuzu ağacının tohum besidokusundan çıkartılan bitki materyelinin çözülebilir lifleri. Asırlar boyu keçiboynuzu çekirdeği kıymetli madenleri hassas tartmada kullanılmıştır. Karat ve karub kelimeleri benzer kaynaktan çıkmaktadır



2. Guar zamkı veya sakızı E412: Baklagiller familyasından Guar çalı bitkisinin tohumlarının besi dokularından çıkartılmaktadır. Hindistan ve Pakistanda yetişir. Son zamanlarda ABD Teksas’ta da yetiştirilmeye başlanmıştır.



3. Ksantan zamkı veya sakızı E415: Bir polisakkarittir. Et suyu kültür ortamında, Glukozun veya sakarozun Xanthomonas campestris bakterileri ile fermantasyonu sonucunda üretilir.



4. Sodyum alginat E401: Kahverengi esmer deniz yosunundan çıkartılır.


5. Karagenan E407: Kırmızı deniz yosunundan çıkartılır. Kıvam artırıcı.etilen klorohidrin oluşumu sebebi ile yüksek kanserojen,ülser ve zehirlenme riski taşıyor,


6. Agar agar E406: Kırmızı deniz yosunundan çıkartılır.

Stabilizerlerin herbiri farklı özellikler gösterir. İyi sonuç alınabilmesi için bazen iki veya daha fazla çeşit kombine edilerek kullanılır.



7. Jelatin(gelatin) E441: Hayvan kökenli bir proteindir. Eti helal olmayan, ya da kesim usulü helal olmayan hayvanların deri ve kemiklerinden çıkartılan jelatinin kullanılması halinde dondurmanın da haram duruma gelmesi söz konusudur.




Emülgatörler

Dondurma için biraraya getirilen maddelerin homojen karışımını, düzgün yumuşayarak erimesini ve kolay yenmesini sağlamak için kullanılan katkı maddeleridir.



Dondurmanın orijinal emülgatörü yumurta sarısıdır. Ancak bugün kullanılmıyor. Bunun yerine iki farklı katkı maddesi kullanılıyor.



Mono ve di-gliseritler E471: hayvan veya bitki kökenli katı yağ veya sıvı yağların kısmi hidrolizinden elde edilmektedir. Kökeni hayvan olduğu veya kökeni belirtilmediği zaman Müslümanların tüketmekte dikkatli davranmaları gerekmektedir.




Polisorbat 80 E433: Bir yağ asidine bir glukoz alkol(sorbitol) bağından oluşan bir sorbitan esterdir. Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Kökeni hayvan olduğu veya kökeni belirtilmediği zaman Müslümanların tüketmekte dikkatli davranmaları gerekmektedir.




Aroma ve boya katkı maddeleri

Hayvan kökenli olabildikleri gibi yapay aroma esansları yolu ile alkol bulaşması olabiliyor.




Batıda bu yeni teknolojik gelişmeye paralel olarak evler için de elektrikle çalışan soğutma sistemli dondurma mikserleri devreye sokuldu ve isteyen dondurmasını evde yapmak için bu makinalardan satın alabilmektedir. Ülkemizde henüz bu yenilik yaygınlık kazanmamıştır.




Biraz yorucu da olsa evde, sağlıklı, güvenli ve doğal dondurma yapmayı düşünen kardeşlerimize buzdolabının buzluk ya da derin dondurucu bölümünde dondurma yapabileceklerini önerebiliriz.



Bunun için, 1 lt yağlı süt, 200 gr toz şekeri, 5-8 gr doğal salep, istenirse 1gr çam sakızından oluşan karışım ocakta kaynatılır , karıştılır, yeterli kıvamlaşma olunca ocaktan indirilir. Normal oda sıcaklığına kadar soğutulur. Tencere ile derin dondurucuya konur. Zaman zaman dışarıya alınarak bir kaşıkla alt üst edilir, kenarlardan sıyrılır. Bu işleme dondurmanın homojenliğini ve özleşmesini sağlayıncaya kadar devam edilir. Dondurma kıvamı oluşunca da dondurma servise hazır olur.


www.gidaraporu.com
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Lika

radyo prgramında dinleyciden gelen soru üzerine Dondurma hakkındaki söyleşi..

dinlemek isteyenler için:


DONDURMALARIN DURUMU
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

hadime

Allah razı olsun.Ben de bu soruyu sormuştum ama  domasten de şüphe edin diye şakayla karışık bi cevap almşıtım...tekrar  teşekkürler...
Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu,birinciliği beyaza verdiler...

elfida

Aç karnına dondurma yemeyin
Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma için uzmanlar, kemiklerin başlıca yapı taşlarından olan kalsiyum ve fosfor yönünden hayli zengin olduğunu söylüyor. Sağlıklı üretilmiş ve sağlıklı koşullarda saklanan dondurmanın bir zararı olmadığını belirten uzmanlar, dondurma yemenin püf noktalarını ise şöyle sıralıyor: Dondurmayı aç karnına yemeyin. Dondurmayı bir anda yutmayın, ağzınızda 3-4 saniye bekletin. Bademcik iltihaplarının tedavi süresinde dondurma yemeyin. Dondurmada; protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E vitaminleriyle birlikte magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor. Bir top dondurmada yaklaşık 70 kalori var. Özellikle de formunuzu korumaya özen gösteriyorsanız, günde 100 gramdan fazla tüketmemenizde yarar var. Çocuğunuza iki yaşından itibaren dondurma yedirebilirsiniz; ancak dondurmanın, özellikle küçük çocuklar için oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
Yakarışa geçivermişti hepsi de birden,
İçini döküyordu herkez Hakk'a derinden;
Kuduruyordu mütegallipler kederinden
...Ve emindi Mehmetçik yarın ki zaferinden.

İsra

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevra Çimili, dondurmanın bazı tatlılara göre besleyici değerinin daha yüksek olduğunu söyledi. Çimili, önemli bir enerji, vitamin ve mineral kaynağı olan dondurmanın yetişkinler ve gelişme çağındaki çocuklar için önemli bir besin deposu olduğunu vurguladı.

Temel maddesi süt olan dondurmada sütün içerdiği tüm kaynakların mevcut olduğunu ifade eden Çimili, dondurmanın kalsiyum, fosfor, protein, riboflavin ve A vitamini içeriğinin yüksek olduğunu dile getirdi. Dondurmanın 100 gramında yaklaşık 148 miligram kalsiyum barındırdığını belirten diyetisyen Mevra Çimili, "Bu oran çocukların kalsiyum ihtiyacının bir kısmını sağlayabilir özelliktedir. Bu sebeple özellikle süt tüketiminin azaldığı yaz aylarında dondurma tüketimi artırılmalıdır." dedi. Çimili, 1 yaşına kadar alerji riski olabilen bebeklerin dondurma tüketimine ise dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı. Dondurmanın güvenilir yerlerden taze olarak satın alınması gerektiğini bildiren Çimili, "Paketinde buzlanma olmamalıdır. Üretim izni olup olmadığına ve son kullanma tarihine bakılması gerekir." uyarısında bulundu.

talib 67

tesekkürler kardesim tamam yaz boyunca insAllah serinlemek icin birebir :hihi

demir

bu yazıdan dolayı sevdim seni isra kardeşim &) herkese iyi donduma yemeler  :hihi
Çok işte çırak olacağına , bir işte usta ol....

Fatihan

Yaz Ayları Yaklaşırken Vatandaşları Uyaran İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı Hamdi Yapıcı, 'Paketlenmiş ya da Açıkta Satılan Hazır Dondurmalar İnsan Sağlığını Tehdit Eder Nitelikte. Gıda Yasasına Uygun Olmayan Sakıncalı Maddeler İçermesinin Yanı Sıra, Ayakkabıcı, Kuyumcu, Emlakçı Gibi Gıda ile Uzaktan Yakından İlgisi Olmayan İşyerlerinde Satılmaları da Ayrı Bir Muamma' dedi. Yaz ayları yaklaşırken vatandaşları uyaran İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı Hamdi Yapıcı, 'Paketlenmiş ya da açıkta satılan hazır dondurmalar insan sağlığını tehdit eder nitelikte. Gıda yasasına uygun olmayan sakıncalı maddeler içermesinin yanı sıra, ayakkabıcı, kuyumcu, emlakçı gibi gıda ile uzaktan yakından ilgisi olmayan işyerlerinde satılmaları da ayrı bir muamma' dedi.

Havaların ısınmasıyla dondurma tüketiminin artacağına dikkat çeken Hamdi Yapıcı, gıda sektöründeki başıbozukluklardan yakındı. İsteyen her işletmenin gıda ürünü satamayacağını belirten Yapıcı, 'Gıda üreten veya satan işyerlerinin ruhsat alabilmeleri için hijyenik ortam başta olmak üzere pek çok şartı yerine getirmesi lazım. Bunun dışında dondurma satanların ayrıca bir de dondurma üretebilir-satabilir ruhsatına sahip olması zorunlu. Gıda maddesi üreten ve satan kişilerin bile sağlık karnesi sahibi olması, belirli periyotlarda portör muayenelerini yaptırması gerekiyor. Hal böyle iken, gıda işi ile uğraşmayan pek çok işyerinde hazır dondurma, buz krem satılıyor Tarım İl Müdürlüğü ve belediye yetkililerini göreve davet ediyoruz' dedi.

SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR Buz kremlerin dondurma adı altında satıldığına da dikkat çeken Hamdi Yapıcı, 'Türkiye'de dondurma imalatında kullanılacak maddeler yasalarla belirlenmiştir. Yasaya (Hocam buraya yasının adı, numarasını yazar mısın) göre dondurma imalatında süt, şeker ve salep ana malzeme olarak kullanılmalıdır. Çukulatalı dondurmalarda kakao, meyveli dondurmalarda ise o meyvenin hakiki özünün kullanılması zorunludur. Bunların dışında boya v.b. katkı maddeleri ilave edilmez, gıda yasası tüzüğüne aykırıdır ve toplum sağlığını tehdit eden bir etkendir' dedi.

Tüketicileri dikkatli olmaya davet eden Yapıcı sözlerini şöyle sürdürdü: 'Maalesef bazı paketlenmiş ya da açıkta satılan hazır dondurmalarda sakıncalı maddelerin kullanıldığını tespit ediyoruz. Buz krem adı altında satılan ürünler bunlara en güzel örnek. Süt tozu, boya ve benzer katkı maddeleri ile sağlığı tehdit eden buz kremler reklamlarda ve tezgahlarda dondurma diye sunuluyor, insanlar kandırılıyor' "SEYYARDAN ALMAYIN" Vatandaşlardan seyyar satılan tatlı ve dondurmalara rağbet etmemelerini isteyen Hamdi Yapıcı, 'Her köşe başına rahatça konuşlanan arabaların arkasında, camekanların içinde kayıt dışı yapılan tatlı satışları toplumun sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Vatandaşlarımız ucuz olması nedeniyle bunlara rağbet göstermektedir. Hangi koşullarda üretildikleri belli olmayan toz toprak içinde, sağlıksız koşullarda satılan bu gıda maddelerini almamaları kendi menfaatleri açısından önemlidir. Üstelik bu faaliyet tamamen kayıt dışıdır." dedi.

GıdaClub

ankebut-57

Alıntı yapılan: Eşraf - 13 Temmuz 2007, 23:33:50

1987.07.10 Tarihli Fazilet Takvimi

Nerden buldunuz bu tarihli takvim yaprağını yaws. Hep eski takvim yapraklarını merak etmişimdir. Bu kadar eskisini de ummuyordum hani. Biraz konu dışı oldu ama...  :)
Âlimleri irfan sahib eden, üç harf ile beş noktadır.(عشقْ)
Mü'minleri duhûlü cennet eyleyen, beş harf ile üç noktadır. (ايمان)

www.ayasofya.org

istikamet þehadet

bencede dondurma güzeldir ben dondurmayı almıyorum ben yapıyorum çoka güzel oluyo buyrun yemeye gelin :sas s4))

İsra

demir kardeşim bizde dondurma ve çikolata hakkında uzmanlardan güzel haberler alınca seviniyoruz.Malum herkes tarafından sevilen yiyecekler  :mhcp

Davet için teşekkür ederiz istikamet şehadet kardeşim yemiş kadar olduk :)

istikamet þehadet