cibril'i emin ile cebrail a.s ikiside aynı mı? yoksa farklı mı?

Başlatan efsanef, 10 Mart 2012, 18:21:41

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

efsanef

cibril'i emin ile cebrail a.s ikiside aynı mı? yoksa farklı mı?

Mücteba

Alıntı yapılan: efsanef - 10 Mart 2012, 18:21:41
cibril'i emin ile cebrail a.s ikiside aynı mı? yoksa farklı mı?

Aynıdır. Diğer bir sıfat da "Nâmûs-ul Ekber" dir.

Alıntı yapılan: müteallim - 23 Mart 2007, 02:08:38

Cebrâil (a.s): Kur'an'da üç yerde "Cibrîl" olarak geçmekte (el-Bakara 2/97, 98; et-Tahrim 66/4) diğer bazı ayetlerde de kendisinden Rûhu'l-Kudüs ve Rûh olarak bahsedilmektedir. (el-Bakara 2/87 . el-Mâide 5/110).

Vazifesi, Allah'ın emir ve nehiylerini peygamberlerine bildirmektir. Bütün vahiy onun vasıtasıyla nazil olmuştur.

Cebrâil, bu görevi yerine getirirken peygamberimize çeşitli şekil ve suretlerde gelirdi. Birçok defa insan şeklinde bu görevini ifa ederdi. İnsan şekline girdiğinde daha ziyade Dıhye isimli sahabenin kılığında, bazan da normal bir bedevî olarak gelirdi ki, "Cibrîl hadisi" diye bilinen hadisin vukûunda Hz. Peygamber'e bu kılıkta gelmiştir.

Cebrâil bu gelişlerinin sadece iki defasında aslî suretinde görünmüştür. Bunlardan birisi (en-Necm, 53/6-7) ayetlerinin nuzûlünde, diğeri ise yine Necm suresinin 13. ve 14. ayetlerinin nuzûlü esnasındadır (Tecrid-i Sarih Tercümesi, IX, 95).