Gönderen Konu: Nikah Akdi  (Okunma sayısı 2649 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mhttp80

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 3
  • Sadakat Forum "Seviyeli İslami Forumunuz.."
Nikah Akdi
« : 18 Haziran 2017, 18:07:15 »

  Nikahta üç farklı sebep vardır. Biri şer’î sebep, biri aklî sebep, biri de tabii sebeptir. Şer’i Sebep:

“فَنْكِحُوا”  

Nikahlanın!

emr-i şerifidir. Ve Nebi (Aleyhisselam)’ın:

تَنَاكَحُوا، تَكْثُرُوا، فَإِنِّي أُبَاهِي بِكُمُ الْأُمَمَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

“Evlenin, çoğalın. Zira ben, kıyamet gününde sizin çokluğunuzla iftihar ederim”
 

kavl-i şerifidir. Akli Sebep:

  Her akıl sahibi, kendi ölümünü düşünüp, ölümünden sonra isminin kalıcı olmasını isteyip, tamamiyle unutulmamayı murad eder. Bu ise, ancak geriye nesil bırakmakla olur. Onun yolu ise nikâhtır. Tabii Sebep:

İnsanın tabiatında evlat sevgisi yerleşmiştir.  İki şahit huzurunda nikah “icab” ve “kabul” ile yerine gelmiş olur, yani gerçekleşmiş olur. Taraflardan hangisi önce konuşursa “icab” olur.  Sonra konuşanınki “kabul” olur.

Nitekim kadının “beni evlendir” ve erkeğin “nikahıma aldım” ve “nikahladım” demesi gibi. Bu sözün bir mecliste söylenmesiyle nikah sahih ve tamamlanmış olur. Zira hanımın “beni nikahına al” sözü, adamın vekaletine izindir. Ve erkeğin “seni nikahladım” sözü, hükmen hem icab, hem kabuldür. Zira bir kimsenin nikahta, hem koca olması, hem de hanıma vekil olması caizdir.

Veli dahi böyledir. Kızın ve erkeğin ikisine de vekil olur.  Kız ve erkek çocuk oldukları halde, manalarını bilmeseler de, yine nikâh sahih olur.  İki şahit huzurunda “aldım, verdim, kabul ettim, sahiplendim” gibi lafızlarla da olur. Eğer erkek “seni nikâhladım” (dese), kız da “kabul ettim” dese veyahut erkek “seninle evlendim” (dese) kız da “kabul ettim” dese, veyahut kız “nefsimi sana sattım”(dese) erkek de “kabul ettim” dese nikah sahih olur. “Verdim-aldım” demekle de olur.

[Muhibbu-l'Fıkıh-DİNİ MUHAFAZA ETMEDE FIKHIN ÖNEMİ, Ömer IŞIKTEKİN: 94]